Ny professor lägger historiskt perspektiv på religionsvetenskap

Nyhet: 2012-02-20

Professor Göran Larsson. Foto: Louise Quistgaard

Hallå där Göran Larsson, som nyligen utnämnts till professor i religionsvetenskap med inriktning mot religionshistoria vid Göteborgs universitet. Vad forskar du om just nu?

– Just nu håller jag mest på att göra färdigt saker jag håller på med – dels texter ur boken ”Muslims and the new media” som kom ut förra året, dels texter som har med islamsk teologi och olika tolkningar av Koranen att göra. På institutionen växer intresset för litteratur och religion och samspelet mellan dem, så just nu håller jag också på med att skriva två texter som handlar om diskussioner om islam och muslimer i framförallt arabisk skönlitteratur.

Vad innebär det att forska om religionsvetenskap?

– För det första så har diskussionen om religion i det offentliga rummet ökat under det senaste decenniet, därför handlar det mycket om att sätta in diskussionerna om religion i historiska och nutida sammanhang. Jag tycker det är viktigt att betona att religionsvetenskap är ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne där vi diskuterar hur man kan tolka och använda religion. Religionsvetarnas uppgift är inte att avgöra om gud finns eller ej, eller vem som tycker rätt eller fel. Det handlar mer om vem det är som brukar religion, rättigheter och skyldigheter, religionens plats i det offentliga rummet och juridik och diskrimineringsfrågor.

Vad kan vi lära oss genom att forska om religionsvetenskap?

– Vi kan lära oss mycket om makt och politik, men också att uttolkningarna av religion är föränderliga genom tid och rum och är beroende av den historiska kontexten. Alla påstår, såväl religionsutövare som andra, att religion är oföränderlig. Där kan vetenskapen visa att det är empiriskt fel, för uttolkningen har alltid medvetet eller omedvetet ändrats. Genom att lägga ett historiskt perspektiv på frågan så kan man se att människors funderingar, reflektioner och lösningar är ganska lika varandra – såväl 1870 som 2012. Det påstås ofta att man var så religiösa förr i tiden, eller att man är så starkt troende i länder långt borta. Där kan religionshistoriker problematisera och ta bort de enkla framställningarna. Genom att forska om religionsvetenskap kan man öka kvaliteten på diskussionen om religion i den offentliga debatten.

Vad betyder det för dig att bli professor?

– Det är jätteroligt, det är en bekräftelse på att man har jobbat hårt. Jag har haft bra forskningsvillkor fram tills nu, så jag får nog inte mer forskningstid. Det kommer nog innebära att jag får fler bedömningsuppdrag vilket är roligt, men samtidigt så blir det en större arbetsbörda. Sen så väger ju själva titeln tungt – förhoppningsvis går det lättare att ta sig in på offentliga arenor med den, även om jag tycker att det är dumt att titlar ska spela så stor roll.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att man får möjligheten att utveckla sig och lära sig nya saker, träffa spännande människor – och få krav från studenterna att förklara vad man egentligen menar. Jag tycker också att det är väldigt roligt att kunna stötta doktorander och yngre forskare och försöka hjälpa dem in på konferenser och i nätverk, men även att få med studenter i texter och på konferenser. Att få ingå i en artikel som student är stort! Sen så är självklart en av de bästa sakerna att man har möjlighet att i kombination av frihet och ansvar bestämma vad man vill utveckla och lära sig mer om; man har möjligheten att vara nyfiken.

Mer information:

Göran Larsson, 031 -786 5315, e-post: goran.larsson@lir.gu.se