Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya strategier stärker kvaliteten på utbildning i språk vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2013-06-19

Nu blir det möjligt för studenter att ta en kandidatexamen i kinesiska vid Göteborgs universitet. Det är en del av de strategier för arabiska, kinesiska, ryska och översättarprogrammet som Humanistiska fakultetsstyrelsen fattat beslut om idag. Samtidigt bestämdes att behålla kurserna i grekiska, latin och fornkyrkoslaviska.

– Vi, liksom andra lärosäten både i Sverige och internationellt, har haft problem med språkundervisningen. Ett långvarigt kvalitetsarbete har föregått dagens beslut där såväl interna utredningar som en expertpanel hämtad från universitet i övriga Norden och England både har analyserat den problematiska utvecklingen inom vissa språk och gett förslag på lösningar, säger Margareta Hallberg, dekanus vid Humanistiska fakulteten.

För ett år sedan beslutade fakultetsnämnden efter noggranna utredningar att ställa in undervisningen i italienska. De fyra ämnena grekiska, latin, ryska och fornkyrkoslaviska, som under flera år gått back ekonomiskt och haft få sökande, fick fortsätta tills vidare samtidigt som möjligheterna att behålla dem skulle utredas. Nu blir de alltså kvar.

– Till exempel har ämnet ryska fått en professor och tydliga krav att förbättra genomströmningen av studenter och utveckla samarbeten med andra utbildningar, säger Mats Andrén, prodekanus vid fakulteten.

Dagens beslut innebär att även arabiska, kinesiska och översättarprogrammet har fått strategier för att förbättra kvaliteten med hjälp av samarbete, nyrekrytering och tydligare profilering. Nu ska till exempel studenterna kunna ta en kandidatexamen med kinesiska som huvudämne.

Även undervisningen i fakultetens största språkämne, engelska, har brottats med kvalitetsproblem som främst handlat om bristande forskningsanknytning. Vid styrelsens föregående möte bestämdes att ämnet ska få rekrytera två nya professorer och två nya forskare, så kallade postdoktorer.

– Vårt uppdrag är att leverera bästa möjliga utbildning och forskning för de pengar vi får oss tilldelade. Nu har vi förhoppningsvis skapat bättre möjligheter för det, säger Margareta Hallberg, dekanus vid Humanistiska fakulteten.

Mer information:
Margareta Hallberg, telefon: 0766-18 48 65, e-post: margareta.hallberg@gu.se
Mats Andrén, telefon: 0766-18 44 76, e-post: mats.andren@lir.gu.se

AV:
031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?