Praktik i Washington bland ambassadörer och spioner

Nyhet: 2016-02-03

Under höstterminen har Daniel Ericsson, student på Internationella språkprogrammet vid Göteborgs universitet, praktiserat i Washington på The Institute of World Politics, IWP.

Daniel Ericsson. Foto: Thomas Melin.Vad är det för institut?
− The Institute of World Politics är en forskarskola inom nationell säkerhet och internationell politik. Skolan utbildar inom allt från diplomati och språk till kontraterrorism och strategisk analys; i korthet utbildar de ambassadörer och spioner.

Hur hamnade du där?
− IWP var en av många praktikplatser som jag sökte till. Jag fick hjälp av Washington Internship Institute, en organisation vars nätverk jag använde mig av och som skötte majoriteten av kommunikationen utöver själva ansökan. När det var dags för praktiken var det IWP som svarade först att de ville ha mig, så det var väl slump i mångt och mycket, men jag tyckte verkligen om att jobba där.

Vad fick du jobba med?
− Jag jobbade på kommunikations- och evenemangsavdelningen. Om det arrangerades ett evenemang i IWP:s regi var det oftast vi som låg bakom. Vi arrangerade allt från gästföreläsningar till luncher och middagar. Jag var även med som funktionär på forskarskolans 25-års jubileumsgala i oktober vilket var väldigt flott. När det gällde kommunikationsbiten blev jag huvudansvarig för videoinspelning och -redigering av föreläsningar och paneler, dessutom fick jag både skriva och redigera nyhetsartiklar för hemsidan.

Vilken nytta hade du av din utbildning?
− Som förväntat hjälper det otroligt mycket att ha en gedigen grund inom språk om man ska jobba utomlands. De kurser i bland annat interkulturalism som jag läst under utbildningen hjälpte mig en hel del när det gällde att överkomma kulturkrocken och förstå mig på vad jag initialt uppfattade som "konstigt" med amerikanerna och alla andra som jobbade där. Det fanns folk från både Europa och Sydamerika där också.

Hur var det att arbeta och bo i Washington?
− Dyrt, som förväntat av huvudstaden, och det är sant som de säger att allt är större i USA. Washington som stad tycker jag dock är rätt trevlig och där finns något för alla, även om man kan behöva gräva lite. Där ligger ju också Smithsonian vilket var väldigt bra när jag ville ha lite kultur och historia. Konstgallerierna var en personlig favorit.

Till sist, vad händer nu?
− Nu är det min sista termin på Internationella språkprogrammet och dags för kandidatuppsatsen i japanska, som är min inriktning på programmet. Efter det, vem vet? Min tid som evenemangspraktikant hos IWP har dock gett mig lite försmak för sådant arbete så jag kanske börjar se åt det hållet, men jag överväger också att läsa en masterutbildning.

Mer information om Internationella språkprogrammet

031-786 10 68, 0766-18 10 68