Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktik på ambassad gav bred inblick i finsk politik

Nyhet: 2015-02-11

Seija Veijalainen, som läst litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, gjorde sin praktik på Sveriges ambassad i Helsingfors under hösten. En av många uppgifter var att skriva en rapport där hon jämförde Sannfinländarna och Sverigedemokraterna.

Varför valde du ambassaden som praktikplats?
– Jag ville lära mig mer om relationen mellan Sverige och Finland, och få en inblick i hur en ambassad arbetar med Sverigefrämjande. Att det blev just ambassaden i Helsingfors beror på att jag kan finska.

Vilka frågor har du jobbat med?
– De huvudsakliga uppgifterna har varit att bevaka och rapportera om politiska beslut och att assistera vid ambassadens seminarier och event. Som praktikant får man följa med på intressanta möten och uppmuntras att gå på spännande seminarier. Rapporteringen har gett mig möjlighet att sätta mig in i en mängd olika frågor, allt från Finlands arbete med företags samhällsansvar till medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag. Ett längre projekt jag jobbade med var en rapport där jag jämförde Sannfinländarna och Sverigedemokraterna. En ambassad är en bra praktikplats för den som gillar variation och har många intressen.

Vad tar du med dig från praktikkursen?
– Praktikkursens diskussioner har definitivt gett mig ett bredare perspektiv på varför humanistisk utbildning behövs och gjort att jag ser på min egen utbildning i litteraturvetenskap med nya ögon. En litteraturvetare får verkligen utveckla sin känsla för det svenska språket och även sin analytiska förmåga, vilket lägger en bra grund inför många olika jobb där skrivande eller textarbete förekommer. Det har också varit kul och inspirerande att få ta del av de andras praktikerfarenheter.

Har du något Helsingforstips?
– Det är en rolig stad och det är lätt att ta sig fram på svenska som är ett av de två officiella språken. Jag kan varmt rekommendera open mic-scenerna, både för den som gillar att uppträda och den som vill upptäcka ny musik.

 

Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning

Under vårterminen 2015 har Humanistiska fakulteten studenter som gör praktik på bland annat SVT Kulturnyheterna, Svenska ambassaden i Rom, Fryshuset Elektra i Göteborg, Sveriges ständiga representation vid Europeiska Unionen, Weyler förlag, Swedish-American Chamber of Commerce i Philadelphia och Abecita Konstmuseum i Borås.

Du som har läst fristående kurser inom humaniora kan söka kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning, 30 hp.
Läs mer om denna kurs

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hum.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//praktik-pa-ambassad-gav-bred-inblick-i-finsk-politik.cid1272575
Utskriftsdatum: 2020-01-18