Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Professor i cypriotisk arkeologi

Nyhet: 2011-03-15

Peter Fischer. Foto: Thomas Melin/GU.Peter Fischer, docent i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet, har blivit adjungerad professor i cypriotisk arkeologi vid Institutionen för historiska studier. Han är specialiserad på kulturer från brons- och järnåldern kring östra Medelhavet och i Främre Orienten och ska som adjungerad professor fortsätta leda de svenska utgrävningarna på Cypern.

– Utgrävningarna sker i form av så kallade ”field schools”, alltså fältkurser, där jag undervisar studenter i praktisk utgrävningsteknik och dokumentationsteknik. Jag stöder dem också i arbetet med att hitta lämpliga forskningsrelaterade ämnen på plats, som de sedan kan skriva om och få publicerade som artiklar, säger Peter Fischer.

Det finns en mycket anrik svensk och göteborgsk tradition när det gäller utgrävningar på Cypern som sträcker sig tillbaka 1920-talet. Professor Paul Åström från Göteborgs universitet, en av Peter Fischers före detta lärare, inledde på 1970-talet utgrävningar av en av de största städerna från bronsåldern på Cypern, Hala Sultan Tekke. Staden var relativt kortlivad, den fanns mellan 1600 och 1100 före Kristus, och låg nära Larnaca.

Efter Paul Åströms alltför tidiga bortgång var det osäkert om utgrävningarna skulle kunna fortsätta, men på uppmaning av den svenska ambassaden i Nicosia sökte Peter Fischer tillstånd och fick klartecken till att fortsätta.

Arkeologerna som deltog vid 2010 års utgrävning på Cypern. Foto: Peter Fischers hemsida.Deltagarna i 2010 års arkeologiska expedition till Cypern.

Våren 2010 återupptogs utgrävningarna vid Hala Sultan Tekke under namnet The New Swedish Cyprus Expedition. Sjutton studenter, bland annat från Göteborgs, Lunds och Wiens universitet deltog, och många av dem publicerade sig efteråt.

– Till exempel skrev en student om motiv på vaser, en annan om stenblock som tillhört en bevattningsanläggning och en tredje om så kallade ”sling bullets”, små blykulor som sköts iväg med en slunga. Ungefär hälften av studenterna som var med kommer att delta i nästa expedition till Cypern som äger rum mellan den 25 april och 29 maj i år.

Kruka med avbildade djur. Foto: Peter Fischers hemsida.Vid utgrävningarna 2010 upptäcktes ett helt nytt kvarter i staden med hjälp av markradar. När Peter Fischer och hans studenter sedan grävde hittade de många brons-, keramik- och stenföremål, men också vapen, smycken och en enormt vacker, komplett, kruka med avbildade djur.

– Detta stimulerade intresset ytterligare. Men det som intresserar mig mest är interkulturella relationer och handelsförbindelser. På den tiden var det vanligast med interkulturella relationer mellan Cypern och länderna österut.

Peter Fischer är en naturvetenskaplig arkeolog. Det betyder att han använder sig mycket av naturvetenskapliga metoder, som kol-14-metoden, studier av träringar, materialanalyser, ursprungsanlyser av olika material och radarprospektering. Det sistnämnda innebär att han tar hjälp av en markradar som helt enkelt kan titta ner i marken och upptäcka skillnader i materialsammansättningar mellan olika strukturer. På så sätt kan till exempel murar byggda i sten upptäckas eftersom de skiljer sig från den omgivande jorden.

Utgrävningar i Tell Abu al-Kharaz. Foto: Peter Fischers hemsida.I år kommer Peter Fischer att leda ytterligare två expeditioner som varar mellan fyra och sex veckor. Bägge äger rum i höst och är även de upplagda som ”field schools” för studenter.

Den första expeditionen, The Swedish Jordan Expedition, går till Jordanien och staden Tell Abu al-Kharaz som motsvarar Gamla Testamentets Jabesh Gilead. Den andra, The Swedish Palestine Expedition, är ett UNESCO-projekt, där det handlar om att rädda så mycket som möjligt av staden Tell el-Ajjul i Gaza, som utsatts för organiserade tjuvgrävningar under flera år.

Förordnandet som adjungerad professor i cypriotisk arkeologi finansieras av Torsten Söderbergs stiftelse. Efter många år utomlands tycker Peter Fischer att det känns bra att få en fast punkt hemma i Sverige.

– Sedan ser jag det också som ett erkännande av mina insatser. Det är faktiskt få som vet att det pågår så många svenska arkeologiska expeditioner utomlands.

För mer information:
Peter Fischer, telefon: 0707-534317 eller e-post: peter.fischer@ptj.se.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?