Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samverkansdag med praktik i fokus

Nyhet: 2013-09-27

Tre studenter med praktikerferenhet: Elin Johansson, Malin Bodin och Lisa Johansson. Foto: Thomas Melin.Tre studenter med erfarenhet av arbetspraktik: Elin Johansson, Malin Bodin och Lisa Johansson.

Den 18 september arrangerades Mötesplats Humanisten där det bjöds på smakprov i hur humaniora samverkar med och i arbetslivet genom praktik. Ett 50-tal studenter hade tagit sig till Lilla hörsalen för att lyssna, inspireras och knyta kontakter.

– Jag blev sugen på att göra praktik, det är ju en brygga mellan arbetsliv och studier, konstaterade Bettina Sirén, som studerar religionsvetenskap på masternivå.

Sigridur Beck. Foto: Thomas Melin.Praktiksamordnare Sigridur Beck inledde med att kortfattat berätta om den senaste tidens debatt kring humanioras roll och dess koppling till arbetslivet. Hon redogjorde sedan för kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning som sedan 2011 erbjudits de studenter som vill göra en termins praktik.

– Med kursen vill vi visa studenterna hur de kan omvandla sina teoretiska kunskaper i arbetslivet, något som vi har märkt att de är duktiga på. Studenterna väljer själva var de vill göra sin praktik under en termin. De kommer tillbaka med ökat självförtroende och ny förståelse.

En av dem som tagit emot studenter inom ramen för den kursen är Magnus Engelbrektsson från Västra Götalandsregionens regionutvecklingssekretariat.

– Som praktikant hos oss får man en överblick över en spännande institution i samhället, en kontakt med arbetslivet, och mer än en praktikant har kommit tillbaka för att jobba på sekretariatet. För oss ger det också mycket att få in en ung människa utifrån med nya perspektiv och ett kritiskt tänkande.

Tre tidigare praktikanter berättade sedan om sina erfarenheter från praktiktiden. En av dem var Elin Johansson, litteraturvetare och skrivpedagog, som valde att göra praktik på Skola & Kultur, ett nystartat projekt av Riksteatern och Regionförbundet i Kalmar län som handlar om att få in mer kultur i skolan.

– Det är viktigt att se att man är en resurs. Under praktiken fick jag hålla i ett projekt som gick ut på att förbereda eleverna bättre inför författarbesök. Under tiden kom jag på att jag ville skriva en bok, och resultatet blev Får man använda sin fantasi? som handlar om böckernas plats i skolan och hur man introducerar läsning för eleverna.

Christer Lundberg. Foto: Thomas Melin.En uppskattad inspirationsföreläsning stod Christer Lundberg, alumn och känd från Christer i P3, för. Med hjälp av radiointervjuer och filmklipp visade han hur han i sitt arbete som programledare har nytta av sina studier i kulturvetenskaper på ett oväntat sätt.

Dagen avslutades med att prodekan Mats Andrén, med ansvar för bland annat samverkan, konstaterade att humaniora inte är några udda fåglar i samhället som debatten ibland ger sken av, utan verksamma som lärare, medarbetare i förvaltningar, egna företagare och så vidare. Och han fick medhåll av Elin Johansson under det efterföljande minglet.

– Jag har alltid tänkt att humanister är en minoritet i arbetslivet men så är det ju faktiskt inte – något som den här dagen visade!

Läs mer om Kvalificerad arbetspraktik med Humanistisk inriktning

AV:
031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?