Skatås - en minneslucka i Göteborg

Nyhet: 2011-10-21

Skatås är ett välbesökt och välkänt friluftsområde i Göteborg. Vad inte många vet är att åren 1945-46 hyste området över 500 överlevande kvinnor från nazistiska koncentrationsläger. I boken Skatås – utgrävningen av en minneslucka beskrivs ett samtidsarkeologiskt projekt på Skatås som ville väcka minnet av, och återberätta, platsens historia.

Bokens omslag- I de röda stugor där folk nu byter om för att idrotta, där bodde dessa överlevande kvinnor. Det är en viktig del av världshistorien, men ingen visste om det förrän nu! säger Maria Persson på Institutionen för historiska studier, som är redaktör för boken.

Det samtidsarkeologiska projektet på Skatås, med såväl grävande i jorden som grävande i Riksarkivet i Stockholm gav mycket material för att fylla minnesluckan med innehåll.

- I jorden hittade vi bland annat luskammar, bitar av medicinflaskor och taggtråd. Det kan tyckas vara kontroversiellt att området omringades av taggtråd, men det rådde karantän på grund av sjukdomarna kvinnorna led av, säger Maria Persson.

I arkiven hittades information om Skatås flyktingförläggning, som vittnar om en annan tid och ett annat språkbruk. Skulle kvinnorna lämna Skatås behövde de söka tillstånd och skulle någon hälsa på fick de ansöka om passerkort. Ordvalen vittnar om tidens syn; ord som läger och interner förknippar vi nuförtiden med fängelse.

- Det är en förvånande hård ton i dokumenten. Man tyckte att hela händelsen var lika hemsk då som vi tycker det är nu, men det lyser ändå igenom att kvinnorna från koncentrationslägren ses som främlingar, säger Maria Persson.

Boken “Skatås – utgrävningen av en minneslucka” är utgiven på förlaget Bricoleur Press. För mer information, kontakta Maria Persson på 031-786 59 88.

031 - 786 10 68 / 0766 - 18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17