Språkkonsultprogrammets första kull redo för yrkeslivet

Nyhet: 2015-06-26

I början av juni la de första språkkonsulterna vid Göteborgs universitet fram sina examensarbeten. Nu är 17 nya språkkonsulter redo för att arbeta med språk och språkbruk i arbetslivet.

För att fira att studenterna nu är klara med sin utbildning hölls ett trevligt avslutningsmingel för studenter och lärare den 3/6 2015. Kvällen bjöd på fina tal av såväl lärare som nybakade språkkonsulter.

Hösten 2012 startade Språkkonsultprogrammet för första gången vid Göteborgs universitet. Programmet är en treårig yrkesutbildning som ger en god grund att stå på för den som arbetar med språk och språkbruk i arbetslivet. Den treåriga utbildningen ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet.

Under våren har studenterna varit ute på en åtta veckor lång praktikperiod. Studenterna har genom praktiken erfarenhet av en rad olika typer av uppdrag som en språkkonsult kan ha. Flera av studenterna har också skrivit sin uppsats i samarbete med praktikplatsen.

Våra språkkonsulter är experter på:

• Att kartlägga texter, textflöden och skrivsituationer på arbetsplatsen för att ta fram språkliga rekommendationer, utveckla nya malldokument och föreslå nya, effektivare rutiner för skrivandet.
  • Att kartlägga det talade språket på arbetsplatsen under möten och i kontakter mellan anställda och utomstående, och utifrån detta föreslå språkliga rekommendationer.
  • Att kartlägga behoven av språkliga riktlinjer på arbetsplatsen och utveckla en policy för språkbruket.
  • Att undersöka kompetensen i skrivande och talande på arbetsplatsen och erbjuda kompetensutveckling i form av mindre utbildningar, respons eller individuell coachning.
  • Att lägga upp och genomföra medvetandehöjande språkprojekt på arbetsplatsen.

Mer information

Kontakta: Karin Helgesson, studierektor för Språkkonsultprogrammet, telefon: 031-786 52 83, e-post: karin.helgesson@svenska.gu.se.

Artikeln publicerades först på: svenska.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17