Tillgängliggörande av kulturarv

Nyhet: 2018-12-14

Tillsammans med Vitlycke Museum (Västarvet) har CCHS/Kulturarvsakademin under 2018 arrangerat en serie om tre workshops där man arbetat med interpretation av världsarvet Tanum.

Kulturarvsakademin och Vitlycke museum har tillsammans kartlagt tre teman som definieras som utmaningar i interpretationsarbetet vid Vitlycke museum: skyltning, interaktiv utställning och digitala lösningar. Dessa tre teman har varit fokus under tre workshops som gått av stapeln under 2018. Ett tvärvetenskapligt angreppsätt har varit en målsättning i genomförandet och deltagarna har därför kommit från en rad olika områden som universitetet, förvaltning, museisektor och konstnärer.

Den första workshopen handlade om skyltning av världsarvet då befintliga skyltar inom kort kommer bytas ut och ersättas av nya. Workshopen ställde frågor om hur man kan tänka nytt och aktivera skylten som sätt att förmedla kulturmiljöer, men gav samtidigt också en historisk tillbakablick på hur skyltningen ändrats genom åren och hur den ser ut idag.

Workshop nummer två diskuterade den kommande interaktiva utomhusutställning som planeras och byggs under 2019/2020 i anslutning till museet. Utmaningen här är att skapa en spännande interaktiv miljö för alla åldrar som kan användas i olika väder och årstider oavsett om museet är öppet eller inte. I workshopen skapade deltagarna bland annat modeller med idéer för teman, utformande och innehåll.

Den sista workshopen ägde rum 5 december 2018. Temat för dagen var Digitala lösningar för att aktivera och synliggöra det osynliga.

– Tanum världsarv står inför framtida utmaningar kring hur hällristningarna kan visas i landskapet. Idag målas de mest kända och besökta hällarna i med falu rödfärg, men det kommer framöver inte längre göras på grund av skaderisker. Hur visar vi då det som idag är synligt, men i framtiden kommer vara osynligt? säger Anita Synnestvedt, koordinator för CCHS Kulturarvsakademin.

Under workshopen i december presenterades flera exempel på digitala lösningar som 3D printing av hällristningar, olika sätt att använd ljus under både dag och kvällstid och appar med digitala framställningar som på olika sätt levandegör kulturmiljön.

Workshoppserien ”Interpretation i världsarvet Tanum” har haft till syfte att ge nya perspektiv och idéer kring de utmaningar Vitlycke museum står inför när det gäller förmedling och tillgängliggörande av hällristningar och pågående forskning kring dessa. Workshopserien kommer att publiceras i en rapport som presenteras vid ett uppföljningsseminarierum våren 2019.

Översta fotot av M. Persson. Nedre fotot av A. Synnestvedt.

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17