Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppdatering 31 januari: GU:s rekommendationer om coronaviruset

Nyhet: 2020-01-30

Senaste informationen om coronaviruset finns numera på en sida i Medarbetarportalen. Håll dig uppdaterad där: Rekommendationer om coronaviruset

Göteborgs universitet följer utbrottet av det nya coronaviruset nära. Universitetet uppmanar studenter och medarbetare som befinner sig i eller nyss är hemkomna från regionen att hålla sig uppdaterade. Icke nödvändiga resor till Kina och Hongkong bör undvikas i dagsläget.

Dessa rekommendationer har tagits fram av universitetsledningen i samråd med universitetets centrala krisledningsorganisation och följer vad Utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten förordar. GU står vidare i nära kontakt med Göteborgs stad, Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen samt andra lärosäten, för löpande uppdateringar och samordnad beredskap.

Undvik resor till Kina och Hongkong

Utrikesdepartementet fattade i söndags, 26 januari, beslut om att tills vidare avråda från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina. Det finns i dagsläget ingen sådan avrådan gällande hela Kina, men universitetets rekommendation är att studenter och medarbetare undviker icke nödvändiga resor till Kina och Hongkong.

Anledningen till avrådan är inte endast smittorisk, utan inställda flyg och andra förändrade kommunikationsmöjligheter försvårar resor i landet. Vidare har kinesiska universitet skjutit på terminsstarten, vilket gör att studenter inte kan genomföra sina planerade studier i landet just nu.

Vid resor, gör riskanalys

Generellt gäller att det ska genomföras en risk- och säkerhetsanalys före resor eller tjänstgöring i katastrof-, kris- eller konfliktdrabbat område. Detta ansvar ligger på ansvarig chef. Du som överväger en resa till regionen ska därför samråda med din närmsta chef som gör en riskanalys.

Mallen för riskbedömning hittar du på sidan om Reseråd

Studenter och medarbetare som rest in från Kina

I dagsläget finns inga nationella rekommendationer om att hålla sig hemma en viss tidsperiod för inresande från den drabbade regionen. Göteborgs universitet gör ingen annan generell bedömning. Däremot kan enskilda överenskommelser göras med chef respektive kursansvarig för berörda medarbetare och studenter.

GU håller kontakt med studenter i området

International Centre vid universitetet håller nära kontakt med de studenter som är i Hongkong, Japan, Kina, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Thailand och Vietnam. Studenter och medarbetare som befinner sig i dessa länder uppmanas följa händelseutvecklingen, till exempel via krisinformation.se, samt att följa lokala myndigheters anvisningar.

Läs mer här

Vid frågor, kontakta

  • Studenter, och du som har frågor om studenter, hänvisas till Klara Ljungberg, internationell handläggare, telefon, 031–786 3493, 076–618 3493, e-post: klara.ljungberg@gu.se
  • Medarbetare hänvisas till närmsta chef.
  • Chefer, som har frågor kopplat till riskbedömningar, hänvisas till Jörgen Svensson, säkerhetschef, telefon: 031–786 5898, 070–344 7282, e-post: jorgen.svensson@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hum.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//uppdatering-31-januari---gu-s-rekommendationer-om-coronaviruset.cid1673890
Utskriftsdatum: 2020-04-07