Uppskattat tema på Grammatikfestivalen

Nyhet: 2014-03-27

I samband med den nationella Grammatikdagen fredagen den 21 mars anordnades den årliga Grammatikfestivalen vid Göteborgs universitet. Det blev en välbesökt tillställning där besökarna fick ta del av många spännande synvinklar på temat grammatik och undervisning.

Martin Ahlstedt, gymnasielärare i svenska och engelska på Lindholmens tekniska gymnasium, uppskattade festivalens tema.

– Det är alltid intressant med språk och grammatik, och det var kul att få nya infallsvinklar på hur man kan lägga upp sin undervisning.

Camilla Grönvall. Foto: Thomas Melin.Bland annat handlade dagen om hur man kan göra grammatikundervisningen rolig och meningsfull. Camilla Grönvall från Karlstads universitet talade tillsammans med två kollegor om att det krävs att lärarna själva blir säkrare och tänker nytt, till exempel genom att jobba med sagoinslag och föra in grammatiken den vägen.

– Jag märkte att vårt föredrag väckte väldigt många tankar, inte minst när det gällde det vi berättade om många lärares negativa attityd till grammatik. Flera från publiken kom fram till mig i fikapausen och var upprörda över att det är så.

Andra ämnen som behandlades var digitala hjälpmedel i grammatikundervisningen och varför somaliska läroböcker i grammatik klassificerar ordet för pojke som feminint och ordet för flicka som maskulint.

Camilla Håkansson och Evie Coussé.– Det är det jag gillar med Grammatikfestivalen, att det är så blandat och att teori och praktik varvas, säger Camilla Håkansson, universitetsadjunkt i svenska språket som arrangerade festivalen tillsammans med bland andra Evie Coussé, forskare i nederländska.

– För mig har dagen inneburit att jag fått en inblick i hur man kan nå ut med sin forskning till en bredare publik, säger Evie Coussé.

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17