WikiGap på Humanisten ökade jämställdheten på internet

Nyhet: 2020-03-12

Över 20 nya artiklar om framstående kvinnor och 120 000 nya ord på svenska Wikipedia. Det blev resultatet av eventet WikiGap som gick av stapeln på Humanisten i fredags.
- Det är otroligt viktigt att det som kvinnor har gjort inte får glömmas bort, säger lärarstudenten Samuel Nyström som var med i skrivarstugorna.

På Wikipedia, världens största nätbaserade och användargenererade uppslagsverk, finns det fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. För att ändra på siffrorna arrangerade Utrikesdepartementet tillsammans med Wikimedia Sverige för tredje året i rad eventet WikiGap, denna gång på Humanisten på Göteborgs universitet.

Skrivarstugor med olika inriktningar

I fyra olika skrivarstugor kunde deltagarna skriva nya artiklar men också utöka informationen eller komplettera med källor i redan befintliga artiklar. De kunde också välja att översätta artiklar på andra språk till svenska. En av deltagarna var Samuel Nyström som kompletterade en artikel om tennisspelaren Märtha Adlerstråhle, som var Sveriges första kvinnliga medaljtagare i de olympiska spelen.

– Det var otroligt stort det hon gjorde och för att det ska spridas på rätt sätt som en tillförlitlig källa vill jag bidra där, säger Samuel Nyström till P4 Göteborg.

Videohälsning från utrikesministern

Eventet inleddes med tal från bland annat Marie Demker, dekan på Humanistiska fakulteten, och en videohälsning från utrikesminister Ann Linde. Skrivarstugorna fortsatte sedan i Trappan, i den nybyggda delen på Humanisten.

Flest deltagare lockades till skrivarstugan i glasburen där nya artiklar skulle skapas. Alla deltagare som loggade in som nya användare gavs ett antal exempel på artiklar om kvinnor som saknas på Wikipedia, bland andra Katarina Barruk och Isa Asp. Vilka dessa var? Det kan du nu läsa på Wikipedia.

Foton: Jessica Oscarsson, Johanna Karlsson.

Du kan lyssna på intervjun med Samuel Nyström på P4 Göteborg. Där kan du också höra Lina Eidmark, initiativtagare till WikiGap (08:50 minuter in i sändningen).

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17