Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Love Forssberg Malm. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Forskningen inom det humanistiska området vid Göteborgs universitet är mycket bred. Ett gemensamt drag för humanistisk forskning är analys, tolkning och beskrivning av människans idévärld och livsvärld samt de uttryck de mänskliga erfarenheterna tar sig, språkligt och kulturellt.

Fakultetens forskning utgörs idag framförallt av grundforskning. Tillämpad forskning finns i viss utsträckning inom språkteknologi och inom vissa projekt med anknytning till undervisning i det allmänna skolväsendet.

Humanistisk forskning bedrivs på såväl historiskt som nutida material huvudsakligen med analytiska, kritiska och hermeneutiska metoder. Även empirisk och teknisk forskning pågår vid fakulteten.

Riktade satsningar

Humanistiska fakulteten har beslutat om riktade satsningar på forskningsmiljöer som digital humaniora och Språkbanken.

Digital humaniora

Digital humaniora öppnar nya möjligheter och reser nya utmaningar kring hur vi kan utveckla tekniker och metoder för att effektivisera redan etablerade forskningsformer och formulera helt nya frågor. Det kan handla om att ta fram nya redskap, att digitalisera material så att de kan bearbetas på nya sätt, eller studera material och kulturyttringar som kommit till just tack vare digitaliseringen för att förstå hur kultur och samhälle förändras - för att nämna några infallsvinklar. Digital humaniora möjliggör helt nya kombinationer av kvantitativ och kvalitativ metod, och inbjuder till – rent av kräver – vittgående tvärvetenskapligt samarbete.

Centrum för digital humaniora

Språkbanken Text

Språkbanken Text är en nationell e-infrastruktur till stöd för forskning baserad på språkliga data. De bidrar med att fritt tillgängliggöra moderna och historiska svenska texter i digitala format avsedda för forskning. De producerar språkteknologiska forskningsverktyg som analyserar texter för sofistikerad sökning och berikar dem för vidare forskning. De bedriver egen forskning inom språkteknologi och artificiell intelligens, samt inom språkvetenskap, digital humaniora och digital samhällsvetenskap i samarbete med forskare ur andra discipliner.

Språkbanken Text är en forskningsenhet vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Språkbanken Text

Språkbanken Text är en av tre avdelningar i Nationella Språkbanken.


 

Vill du läsa mer om institutionernas forskning följer du länkarna till respektive institutions egna sidor.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2020-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?