Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Love Forssberg Malm. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Forskningen inom det humanistiska området vid Göteborgs universitet är mycket bred. Ett gemensamt drag för humanistisk forskning är analys, tolkning och beskrivning av människans idévärld och livsvärld samt de uttryck de mänskliga erfarenheterna tar sig, språkligt och kulturellt.

Fakultetens forskning utgörs idag framförallt av grundforskning. Tillämpad forskning finns i viss utsträckning inom språkteknologi och inom vissa projekt med anknytning till undervisning i det allmänna skolväsendet.

Humanistisk forskning bedrivs på såväl historiskt som nutida material huvudsakligen med analytiska, kritiska och hermeneutiska metoder. Även empirisk och teknisk forskning pågår vid fakulteten.

Strategiska satsningar

Humanistiska fakulteten har beslutat om strategiska satsningar på forskningsmiljöer som medicinsk och digital humaniora, miljöhumaniora samt Språkbanken.

Digital humaniora

Digital humaniora öppnar nya möjligheter och reser nya utmaningar kring hur vi kan utveckla tekniker och metoder för att effektivisera redan etablerade forskningsformer och formulera helt nya frågor. Det kan handla om att ta fram nya redskap, att digitalisera material så att de kan bearbetas på nya sätt, eller studera material och kulturyttringar som kommit till just tack vare digitaliseringen för att förstå hur kultur och samhälle förändras - för att nämna några infallsvinklar. Digital humaniora möjliggör helt nya kombinationer av kvantitativ och kvalitativ metod, och inbjuder till – rent av kräver – vittgående tvärvetenskapligt samarbete.

Centrum för digital humaniora

Medicinsk humaniora

Medicinsk humaniora är ett mångvetenskapligt område inom vilket humanistisk, samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning sker kring medicin och hälsa. Att medicinsk humaniora är mångdisciplinärt innebär möjligheter för att olika perspektiv på medicin och hälsa kan mötas och korsbefrukta varandra. Nätverket vill synliggöra redan pågående forskning om medicin och hälsa ur ett humanistiskt perspektiv.

Nätverk för medicinsk humaniora

Miljöhumaniora

Nätverket för miljöhumaniora vid Göteborgs universitet är ett forum för akademiker som delar intresset för samtida miljöproblematik i termer av mening, värden, etik och rättvisa. Miljöhumaniora eller Grön humaniora (Environmental Humanities) är ett växande tvärvetenskapligt kunskapsområde som fokuserar de mest angelägna miljöfrågorna och som vill främja samarbete och diskussion mellan forskning och samhälle.

Nätverk för miljöhumaniora

Språkbanken

Språkbankens forskningsområde är språkteknologi och handlar om att utveckla språkteknologi för svenska språket genom tiderna. Som en del i denna forskning skapar och tillgängliggör vi språkresurser för forskare och allmänheten.

Språkbanken är en forskningsenhet vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Språkbanken


Vill du läsa mer om institutionernas forskning följer du länkarna till respektive institutions egna sidor.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2017-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?