Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lena Martinsson

Hallå där Lena Martinsson, som nyligen befordrats till professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.

Varför är det intressant med genusvetenskap?

– Genusvetenskap förhåller sig till några av vår tids verkligt stora frågor som handlar om producerandet av ojämlikhet och makt, om hur människor förväntas vara och om vem som erkänns som människa. Det är en viktig vetenskap i kampen mot en rad olika former av diskriminering. Som genusvetare kan jag möta och undersöka problem av det här slaget på global nivå likväl som på en arbetsplats, eller i möten med enskilda.

Vad forskar du om?

– För närvarande arbetar jag med två projekt, det ena fokuserar på feministiska rörelser i olika delar av världen. Jag har fördjupat mig i kvinnorörelser i Pakistan och hur de, ofta under mycket svåra förhållanden, arbetar för förändring. Det projektet ställer också frågor om hur, och om, man kan samverka globalt. Det finns uppenbara risker att forskare och aktivister gör mer skada än nytta. Det krävs därför att kritiskt betrakta västlig självsyn och praktik som i sig kan bidra till fortsatt global ojämlikhet.

– Det andra projektet handlar om hur klass förstås i nyliberal utbildningsretorik. Som genusforskare arbetar jag sällan enbart med frågor om kön. Istället relaterar jag, teoretiskt och empiriskt, producerandet av kategorier, processer och principer som klass, ålder, rasifiering, nationalism, funktionsnormativitet, sexualitet och genus till varandra. Ingen av de här fenomenen intar på förhand en särställning, eller kan sägas vara viktigare än någon annan. Det är något man får undersöka. Frågan är dock främst hur de samverkar, utmanar eller förändrar varandra och vad det kan betyda för enskilda och grupper såväl som för samhällen.

Vad kan vi lära oss av din forskning?

– Min forskning kan bidra till att utmana vanetänkanden och normer. Jag har exempelvis sett hur min och mina kollegors forskning används för att komma åt heteronormativitet i skolor och på arbetsplatser eller problematiska föreställningar om ledarskap i organisationer.

Vilka utmaningar finns inom ditt forskningsfält?

– Frågorna vi hanterar är ju så stora och komplexa. De kräver noggrannhet och etiska förhållningssätt liksom ständig metod- och teoriutveckling. Vi granskar inte bara andras utan också de egna utgångspunkterna, vad är vi med om att normalisera? Vad finns det för problem med det? Det är också ett kontroversiellt fält, vilket är oundvikligt. Det är också viktigt att reflektera över kontroverserna och försöka lära av dem.

Till sist, vad vill du göra som professor?

– Det är mycket, jag vill naturligtvis forska vidare och undervisa. Det är intressant och jag känner att jag kan göra nytta. Men forskning kräver också goda miljöer. Jag vill därför bidra till utvecklandet av tvärvetenskapliga profilområden på Institutionen för kulturvetenskaper där jag arbetar. Jag vill också bidra till att samverkan mellan universitetets genusforskare stärks, vilket jag verkar för genom Centrum för genusforskning som just etablerats. Båda de här miljöerna underlättar skapandet av internationell samverkan. Det är bland annat i mötet mellan olika forskare, mellan olika perspektiv och discipliner som man blir utmanad och tvingad att tänka vidare. Jag är också övertygad om att vi behöver gå samman för att arbeta med de här komplexa frågorna på ett framgångsrikt sätt.

 

AV: Thomas Melin 2012-09-28
031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Lena Martinsson

Kontaktinformation

Lena Martinsson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031 786 5910

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2013-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?