Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsområden

Fakultetens forskning utgörs idag framförallt av grundforskning. Tillämpad forskning finns i viss utsträckning inom språkteknologi och inom vissa projekt med anknytning till undervisning i det allmänna skolväsendet.

Språkteknologi

Språkteknologi och korpuslingvistik utgör både var för sig och tillsammans en mycket konkurrenskraftig forskningsmiljö. Språkteknologi är ett område med med lång tradition och hög vetenskaplig kvalitet. Inom det språkteknologiska området finns ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten, IT-fakulteten och Chalmers tekniska högskola.

Tvärvetenskapliga samarbeten

Humanistiska fakultetens medarbetare medverkar på olika sätt i tvärvetenskapliga samarbeten. Ett sätt är medverkan i centrumbildningar.

En centrumbildning fungerar som en mötesplats för studenter, forskare, men också näringsliv och offentlig sektor. Centrumbildningarna är tvärvetenskapliga och flera ämnen, fakultetsområden och lärosäten kan ingå i en centrumbildning. Centrumbildningarna ska lyfta fram områden som ligger i skärningspunkten mellan traditionella discipliner.

Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS)

Kritiska kulturarvsstudier är ett relativt nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som vill problematisera vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag. Syfte med forskningen är att presentera alternativa och kritiska tolkningar av hur vi upplever en globaliserad värld.

Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum med deltagare från Humanistiska, Samhällsvetenskapliga, Naturvetenskapliga och Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och University College London (UCL).

Centrum för kritiska kulturarvsstudier

Centrum för Europaforskning (CERGU)

Centrum för Europaforskning är en mångvetenskaplig, nätverksorganiserad centrumbildning på Göteborgs universitet som organisatoriskt är placerad vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Syftet är att främja mångvetenskaplig forskning i frågor med anknytning till Europa.

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet

Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK)

Centrum för konsumtionsvetenskap bedriver tvärvetenskaplig forskning om konsumtion och konsumtionsmönster. Konsumtionsvetenskap definieras som "flerdisciplinär forskning som utgår från konsumenters situation och beteende".

CFK bildades i april 2001 av Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola och är placerat vid Gothenburg Research Institute, GRI vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Centrum för konsumtionsvetenskap

Centrum för kultur och hälsa

Centrum för kultur och hälsa är en nod som knyter samman forskning om kultur och hälsa inom olika institutioner och fakulteter vid Göteborgs universitet. De verkar för att föra ut och sprida kunskaperna inom området till det övriga samhället.

Centrum för Kultur och hälsa

Centrum för etik, juridik och mental hälsa (CELAM)

Centrumbildningens målsättning är att vara ett nationellt kompetenscentrum för kunskap om psykisk ohälsa hos unga lagöverträdare, bedriva forskning och att utbilda personer som kan möta verksamheternas och framtidens behov av vetenskapligt och kliniskt kunnande.

Centrum för etik, juridik och mental hälsa

Centrum för turism (CFT)

Centrum för turism är en tvärvetenskaplig samverkansplattform mellan akademin och näringslivet. Centrum för turism har som uppdrag att bidra med kunskapsutveckling inom turismområdet i Sverige.

CFT bedriver forskning och utbildning om turism- och besöksnäringen. Forskningen är huvudsakligen inriktad mot evenemang och festivaler, hotell och restaurang, turismens effekter, turisters konsumtionsbeteende, samt kulturturism.

Centrum för turism

Centrum för global migration

Centrumet samlar forskning om migration inom bland annat följande ämnen: antropologi, medicin, kulturvård, statsvetenskap, religion, historia, pedagogik, juridik, ekonomi, geovetenskap och sociologi.

Centrumbildningen ska skapa kontaktytor mellan näringsliv, offentliga organisationer, det civila samhället och Göteborgs universitet i frågor som rör global migration och integration.

Centrum för global migration

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?