Ansökan om befordran från universitetsadjunkt till universitetslektor

En universitetsadjunkt som är anställd tills vidare ska befordras till universitetslektor om hen har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de bedömningsgrunder som universitetet ställt upp för anställning som universitetslektor.

Behörig att anställas som universitetslektor är den som visat pedagogisk skicklighet och avlagt doktorexamen. Prövning vid befordran ska ske med lika stor omsorg och noggrannhet och med beaktande av samma behörighets- och bedömningsgrunder som vid tillsättning efter ledigkungörande.

Prövning för befordran kan inte ske förrän tidigast sex månader efter det att man erhållit sin tillsvidareanställning. För att ansöka om befordran krävs också genomgången högskolepedagogisk utbildning. Den högskolepedagogiska utbildningen ger behörighetsgivande kunskaper men bedömer inte den pedagogiska skickligheten.

Ansökan om befordran ställes till Humanistiska fakultetsstyrelsens lärarförslagsnämnd (LFN) som bereder ärendet. Ansökan skall följa
Anvisningar för ansökan om befordran eller anställning som annan vetenskapligt kompetent lärare än professor (t.ex. biträdande universitetslektor, universitetslektor). Normalt utses en sakkunnig. Det är ordföranden i LFN som utser sakkunnig. Sakkunnigutlåtandet utgör det främsta underlaget för LFN:s bedömning. LFN föreslår ett beslut i ärendet. Det formella beslutet om befordran fattas av prefekten på den institution där den sökande är anställd.

Ansökningar skickas digitalt till lfn@hum.gu.se

Märk ansökan - ansökan om befordran

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2015-04-20