Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kriterier för utseende av hedersdoktorer vid humanistiska fakulteten

Ursprungligen var tanken med hedersdoktorer att hedra personer som inte hade akademisk bakgrund. Som titeln hedersdoktor antyder handlar det om personer som på olika sätt gagnat universitetet.

Humanistiska fakultetsnämnden har vid sammanträde den 24 februari 2005 beslutat fastställa nedanstående kriterier för utseende av hedersdoktorer vid fakulteten. Kriterierna bygger i huvudsak på den praxis som tillämpats vid fakulteten under överskådlig tid.

1. Internationell forskare

Här avses internationell lärare/forskare, det vill säga från lärosäte utanför Sverige, som gjort någon insats för humanistiska fakulteten

2. Lokal forskare

Här avses en forskare inom regionen som gjort en beaktansvärd forskningsinsats i ett humanistiskt ämne utan att ha någon anställning vid universitetet. Även personer utan fullbordad forskarutbildning kan komma ifråga.

3. Kulturpersonlighet

Här avses en person som i kulturlivet eller samhällsdebatten bidragit till att främja humanistiska värden.

Vid utnämning av hedersdoktor skall beaktas, om denne/-a kan förväntas hålla en offentlig föreläsning över sin verksamhet.

Kriterier för utseende av Hedersdoktorer Humanistiska fakulteten

Göteborgs universitets riktlinjer för utnämnande av hedersdoktorer

GU:s riktlinjer, handläggningsordning och checklistor

Göteborgs universitet

Se Nomineringsblankett, handläggningsordning, checklistor för värdar med mera i Medarbetarportalen.

 

 

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?