Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Projekt Humanisten

Projekt Humanisten är inne i sin slutfas. Humanistiska fakultetens verksamhet har samlats under ett tak i Humanisten på Renströmsgatan 6.

Historik

Sedan bygget av Språkskrapan (Lundgrensgatan 7) 1966, Humanisten (Renströmsgatan 6) 1984 och övertagandet av lokalerna vid Olof Wijksgatan 6 (Gamla hovrätten), har den Humanistiska fakulteten fått sitt centrum vid Näckrosparken. Här återfinns också Humanistiska universitetsbiblioteket samt Artisten (Fågelsången 1), där Högskolan för scen och musik som är en del av den Konstnärliga fakulteten håller till.

För att ytterligare förbättra Humanistiska fakultetens samlokalisering och lokalsituation planerades från 2011 en ny- och ombyggnad i Näckrosparken, placerad i anslutning till Humanisten och Språkskrapan.

När projektet avslutas i januari 2020 och all verksamhet flyttar ihop lämnar fakulteten de externa lokaler som hyrts på adresserna Vera Sandbergs allé 8-10 (Gamla Vasa sjukhus), Lennart Torstenssonsgatan 6-8 och Olof Wijksgatan 6 (Gamla hovrätten).

Att fakultetens verksamhet samlas under ett tak innebär stora möjligheter till samverkan och utbyte mellan de olika institutionerna. Något som också har haft stor prioritet i projektet är fler studie- och mötesplatser för studenterna.

Program- och behovsformulering

Projektet baseras på ett Lokalprogram beslutat av Programgruppen , en styrgrupp som består av prefekter, campuschef samt studentrepresentant, inför arkitekttävlingen 2011.

Referensgrupper

Under 2014 förfinades behoven i olika referensgrupper, som fokuserade på:
• Lärmiljöer
• Studerandemiljöer
• Personalytor
• Museum
• Dramasal
• Konst
• Servicefunktioner
• Säkerhet

Vision

Inför arkitekttävlingen 2011 formulerades mål och visioner, både av Akademiska Hus och av Humanistiska fakulteten, som de tävlande arkitekterna sedan utgick från.

Humanistiska fakultetens vision är att samla studenter, forskare och lärare i en gemensam byggnad med lokaler som svarar mot dagens och framtidens krav på en attraktiv och mångsidig kunskapsmiljö. I hjärtat av denna miljö ser man framför sig ett ”studielandskap”, en central mötesplats och studieplats som öppnar sig mot den vackra parkmiljön. Härifrån når man restaurang och gästmatsal och det gemensamma biblioteket, som symbol för akademin.

Lokalerna används också för konferenser och disputationen mm vilket skapar liv och rörelse också på kvällar och helger. Beståndet av lärosalar, idag huvudsakligen 20-30 platser, kompletteras med större och mångsidigt användbara salar i kombination med ”klustrade” grupprum för att möjliggöra storföreläsningar och grupparbete.

Den gemensamma visionen mellan fastighetsägare och hyresgäst är att utveckla ett campusområde i Näckrosparken som har ett varierat utbud av verksamheter som stärker utbildnings- och forskningsverksamheten och som är en livaktig del av staden.

Anläggningen ska innehålla attraktiva uppehållsytor och inomhus- och utomhusmiljöer med olika användningsområden som ger ökade kontaktytor inom universitetet och samverkan mellan olika utbildningar. En attraktiv restaurang, en mötesplats med möjlighet till evenemang. Lunch och kvällsmat alla dagar i veckan, allt till studentpris.

Öppna, moderna studieytor, varierade studiemiljöer med en kärna av öppenhet. Soffgrupper, grupprum och individuella platser. Man skall både kunna studera och umgås i en aktiv universitetsmiljö. God belysning i alla utrymmen. Naturligt ljus genom många stora fönster skapar trivsel och ger energi.

Ledord

Humanistiska fakulteten ställde upp flera mål som skulle uppfyllas genom projektet. De samlades under följande ledord:

  • En fakultet
  • Vetenskaplig miljö
  • Studenterna i fokus
  • Samverkan – med stort ”S”
  • Hållbarhet och hållbar miljö
  • Modern pedagogik

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2020-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hum.gu.se/om-fakulteten/projekt-humanisten/
Utskriftsdatum: 2020-08-05