Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bilder och ritningar

Här hittar du ritningar och bilder från KUB arkitekter men även inplaceringsritningar som beskriver förslag på institutionernas placeringar i nya Humnaisten.

Arkitekten om PROJEKT HUMANISTEN

I Projekt Humanisten har uppdraget varit att samla alla humanistiska institutioner i en anläggning i Renströmsparken och att skapa mera utrymmen för möten, självstudier eller studier i grupp i öppna rumssammanhang i ett nytt studielandskap.

Renströmsparken är ett vackert parkrum centralt i Göteborg, som definieras av tegelbyggnader från olika tidsåldrar, ett berg i söder och Näckrosdammen i väster. Här placerar vi en ny huvudentré, på platsen för ”Minneshallen” till världsutställningen 1923 och något förhöjd i förhållande till omgivningen, som en avslutning på parkrummets grässlänt åt söder. En byggnad som i skala ansluter till den befintliga byggnaden och med ett entrérum och en utvändig arkad i två plan, som tydligt manifesterar humanisten.

Det varierade studielandskapet i flera plan, är placerat i gränsen mellan ny och befintlig byggnad. Ett nytt ”hjärta” i anläggningen där studenter, lärare, forskare och allmänhet kan mötas, studera, eller delta i fördrag. Det centrala rummet i studielandskapet är ett ”trapprum” med gradänger och trappor i flera plan, som blir en förlängning av det berg som byggnaden är inskjuten i. I anslutning till studielandskapet finns lärosalar, casesalar, grupprum, hörsalar och en dramasal.

Flygelbyggnaderna för institutionerna i befintliga Humanisten, kopplas ihop med nya länkbyggnader för att öka antalet arbetsrum och mötesrum. Detta skapar rundgång och flexibilitet för institutionernas verksamhet. Även befintliga Språkskrapan kopplas till den nya anläggningen genom att två våningsplan får direkt samband till nybyggnationen i väster.

KUB arkitekter 2016.10.11

 

Blå streckade områden markerar ny- och ombyggnation

Fasadritning

Interiörbilder

Observera att inredningen är en genreinredning som kanske inte stämmer med verkligheten.

Entréhall (vy mot söder) Bild: KUB arkitekter.

 

Vy café mot Stora hörsalen. Bild: KUB Arkitekter.

 

Vy matsal och balkong. Bild: KUB arkitekter.

 

Vy lanternin och kontor plan 6. Bild: KUB arkitekter.

 

Vy trapprum/studielandskap (Nybyggnad). Bild: Tomorrow.

Exteriörbild

Vy från parken/cykelbanan. Bild: Zynka.

Humanisten Presentationsvideo 171003

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2020-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?