Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ett HUM om...

... en föreläsningsserie som lyfter fram humanistiska perspektiv

Ett demokratiskt och framgångsrikt samhälle behöver innovation och kreativitet för att skapa nya idéer - men också eftertanke och analys. En humanist kan bidra med kunskap om språk, kultur och historia, och är tränad att ställa relevanta frågor, analysera och kommunicera. Dagens humanister arbetar också med ämnesområden som teknik, miljö, digitalisering och medicin.

Följ oss på Stadsbiblioteket, Världskulturmuséet och Frölunda Kulturhus under hösten 2018 och våren 2019. Där håller Humanistiska fakulteten spännande föreläsningar och ger information om utbildning och framtida arbetsmarknad. Du får träffa forskare, studenter och vägledare, kan ställa frågor och få perspektiv på nya utbildningsmöjligheter.

HÖSTEN 2018

24 september, kl. 18.00, Stadsbiblioteket, Trappscenen

Linda Flores Ohlson

Zombies - mänskliga eller icke mänskliga?

Zombier har blivit allt mer populära i litteratur och film under 2000-talet. Aldrig förr har dessa odöda varelser varit mer populära. De finns överallt: I filmer, tv-serier, romaner, serietidningar, tv-spel och på kaffemuggar.

Det finns mycket att fråga sig om dessa varelser. Varför är de till exempel så populära just nu? Vad symboliserar de? Varför är vampyrer populära under vissa perioder och under andra zombier?

Som språkvetare ställer Linda Flores Ohlson emellertid helt andra frågor: Är zombier mänskliga eller icke mänskliga varelser och på vilket sätt reflekterar eller påverkar språket hur vi ser på dessa frågor?

Linda Flores Ohlson är universitetslektor i spanska och föreläser om på vilket sätt språket hjälper till att skapa eller reflektera zombien som mänsklig eller icke mänsklig varelse, att skapa medkänsla eller avhumanisera den med exempel från engelska, spanska och svenska. Linda undervisar även på masterprogrammet Språk och Interkulturell kommunikation samt på Internationella språkprogrammet och har tidigare forskat på spanskan i USA.

 

 


1 oktober, kl. 18.00, Frölunda Kulturhus, Stora salen

Anna Blennow

Utan humaniora stannar Sverige

Humanioras vara eller icke vara har debatterats intensivt under de senaste åren. Vad är egentligen humanistiska studier? Vad ska vi ha dem till? Vad får de kosta? I en tid när humanistiska studier i allmänhet, och språkstudier i synnerhet, hotas av neddragningar och åtstramningar i gymnasier och inom högskolan, menar Anna Blennow att humanister behövs mer än någonsin i vårt samhälle.

Anna Blennow är lektor och forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer. Hon är även verksam som kulturskribent och krönikör i Sydsvenska Dagbladet, och medverkar då och då i OBS i P1 med essäer om antik litteratur, resor och läsande.

 

 


 

10 oktober, kl. 13.00, Världskulturmuséet

Ida Östenberg

Från Platon till Trump. Demokrati och arvet från antiken.

En föreläsning som förklarar varför Trump vann presidentvalet utifrån de politiska systemen och skrifterna i antikens Grekland och Rom. Föreläsningen kommer också att handla om hur politiska yttergrupper missbrukar antiken i propagandasyfte och om att det är viktigt att kunna historia för att förstå samtiden och kritiskt kunna granska makten.

Ida Östenberg är docent i Antikens kultur och samhällsliv och vinnare av stora historiepriset 2018.

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan sker till: Mattias.Kastel@varldskulturmuseerna.se
 

 

 

 


 

29 oktober, kl. 18.00, Stadsbiblioteket, Trappscenen

Joakim Sandberg

Företagens ansvar för miljö och samhälle

Vi får ofta höra att ekonomi är en vetenskap med exakta regler och slutsatser. Men ekonomin är en återspegling av samhället och de människor som lever där. Det är viktigt att se att det är upp till oss hur vi vill organisera samhället, och att en annorlunda ekonomi är möjlig om vi är villiga att skapa den. Föredraget kommer att handla om alternativa sätt att förstå företagens ansvar för samhälle och miljö.

Joakim Sandberg är docent i praktisk filosofi och forskningsledare för projektet Financial Ethics Research Group. Han är intresserad av moralfilosofi, politisk filosofi och ekonomi, och är speciellt engagerad i skärningsområdena mellan dessa ämnen. Från och med hösten 2018 har Joakim Sandberg utsetts till gästprofessor i ekonomi och finans ur ett humanistiskt perspektiv vid Riksuniversitetet i Groningen, Nederländerna. Den tvärvetenskapliga professuren är den första i sitt slag och syftar till att skapa en djupare dialog mellan ekonomer och humanister.

 


26 november, kl. 18.00, Stadsbiblioteket, Trappscenen

Maria Sjöberg

Allvarligt talat: Berättelser om livet

I boken Allvarligt talat: Berättelser om livet (208) utmanas naturvetenskapliga förklaringar till människolivets existentiella villkor. Författarna kommer från olika ämnen och discipliner men förenas i en plädering för studier av livets allvar. Föredraget handlar om på vilka sätt och varför livsberättande är en försummad aspekt i studier av människors livsvillkor, förr som nu, trots att vi alla deltar i sådant berättande. I föredraget illustreras med exempel på livsberättande från den antika världen fram till vår tid.

Maria Sjöberg är professor i historia. Hennes forskning är inriktad på 1500- och 1600-talens könshistoriska villkor.

 

 

 

Kontaktinformation

Camilla Brudin Borg

Box 200, 405 30 Göteborg

Telefon:
031-786 5434

Sidansvarig: Johanna Hillgren|Sidan uppdaterades: 2018-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?