Hur viktigt är det att vara lycklig?

Bengt Brülde, fil.dr, lektor praktisk filosofi, Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

De senaste åren har även lyckoforskningen intresserat allt fler. Idag vet vi ganska väl vad som gör oss människor lyckliga och man har även börjat utveckla självhjälpsmetoder som hjälper oss att öka lyckan i våra liv. Men går livet verkligen ut på att vara lycklig, och är det rimligt att göra den egna lyckan till ett centralt livsmål? I Hur viktigt är det att vara lycklig? argumenterar Bengt Brülde för att lyckofrågan (Hur blir vi lyckliga?) bara är en av tre centrala livsfrågor, och att moralfrågan (Vad kräver moralen av oss?) och meningsfrågan (Vad gör våra liv meningsfulla?) är minst lika viktiga. Han argumenterar också för att vi bör försöka finna ett liv som är såväl meningsfullt som lyckligt och moraliskt, och att ett sådant liv till stor del handlar om att hjälpa människor i nöd och att utveckla sin generositet.

Sidansvarig: Emma Grundström|Sidan uppdaterades: 2011-03-01