Nya krav på fiskare och forskare i EUs nya fiskeripolitik

Inspelningen gjordes 20110411 i samband med journalistseminariet "Havet - mer än bara yta"

Sedan flera decennier befinner sig den europeiska gemensamma fiskeripolitiken i en växande kris och dess förvaltning kallas för ett stort misslyckande. Anledningen är en konflikt mellan fiskarna, forskarna och andra intressenter.

Vetenskapsteoretiker Sebastian Linkes forskning visar vilka broar som behöver byggas mellan de olika parterna för att kommunicera och begripa varandras perspektiv.

Krisen i fiskeripolitiken innebär att stora fiskebestånd inom Nord- och Östersjöområdet minskat avsevärt, många till en alarmerande nivå som till exempel torsken i Kattegatt. Vid sidan av de politiska frågorna handlar konflikten framför allt om vilken slags kunskap (fiskarnas eller forskarnas) som skall ges företräde i hanteringen av havsmiljöfrågor.

– Oenighet kring både problemets natur och dess lösning har skapat en kunskaps- och legitimitetsbrist som bottnar i ett demokratiskt underskott, säger Sebastian Linke.

Kontakt

Forskare Sebastian Linke, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, telefon: 031-786 4754,
0735-736 703, e-post: sebastian.linke@sts.gu.se

Sidansvarig: Emma Grundström|Sidan uppdaterades: 2011-05-23