Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Lär dig mer om Västsveriges unika arkeologi

  [2018-12-03] I Västsverige finns flera helt unika arkeologiska fynd, bland annat hällristningarna i Tanumshede eller gravarna vid Varnhem. På kursen Västsveriges arkeologi får studenterna lära sig mer om dessa platser och om ett varierat kulturarv från stenålder till idag. De får också lära sig om hur flera infrastrukturprojekt i Västra Götaland ger arkeologerna ny kunskap.

 • Mammaforum vinner Aurora-nätverkets Diversity and Equality Award

  [2018-12-03] Alma Rauer, en av initiativtagarna till projektet, var på plats i Antwerpen för att ta emot Aurora-nätverkets pris.

 • Lätt få jobb efter Kommunikatörsprogrammet visar alumnundersökning

  [2018-11-27] Nästan alla kommunikatörsstudenter som svarat i en alumnenkät, 97 procent, har fått jobb efter sin utbildning - trots att de bara har varit på arbetsmarknaden i tre år i genomsnitt. Dessutom trivs de mycket bra med sitt arbete och de flesta tjänar mellan trettio tusen och fyrtio tusen kronor i månaden före skatt. Det visar en undersökning som publiceras idag.

 • Studenter gör podd om teologiska frågor

  [2018-11-19] Nyligen släpptes första avsnittet av Teologiskt forum - en podd där studenter bjuder in gäster till informella samtal om religionsvetenskap och teologi. Härnäst kommer en biskop och en nunna.

Fler nyheter

Student vid humanistiska fakulteten

Till fakultetens sidor på Studentportalen

Studera utomlands som student inom Humaniora

Frågor om utbildning?

Studier på grundnivå och avancerad nivå:
Emma Grundström

Gymnasieklasser är välkomna att boka studiebesök, tipsa din lärare!

Studier på forskarnivå (doktorand):
Viceprefekterna för forskning på respektive institution svarar på frågor om studier på forskarnivå.

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?