Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Fältkurs gör nya upptäckter vid hällristningar

  [2018-06-28] Under denna vecka pågår en arkeologisk fältkurs i Tanum där hällristningar står i centrum. Med en blandning av traditionell och modern teknik får studenterna lära sig att tolka hällristningar samtidigt som de gör nya upptäckter.

 • Kultur för alla!

  [2018-06-25] Benjamin Emilsson fann rätt utbildning när han ¿bara testade att söka¿ genusinriktningen inom programmet KULTUR. Utbildningen har visat honom olika sidor av vad kultur är.

 • Utgrävning åter igång i Ytterby

  [2018-06-25] Ett 30-tal arkeologistudenter är åter på plats i Ytterby i Kungälv för att utföra utgrävningar av en järnåldersboplats. Denna gång är det studenter från två sommarfältkurser som undersöker området. Alla som vill kan följa arbete på plats eller via sociala medier.

 • Fick jobb på Norstedts förlag efter praktiktermin

  [2018-06-20] Första kullen studenter från utbildningen Redaktionell praktik tar examen nu i dagarna. En av dem är Fanny Klevmar, som redan har fått jobb på sin praktikplats: bokförlaget Norstedts.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Grundström|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?