Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Vintergrammatik - fräscha upp din skolgrammatik inför terminsstarten

  [2017-12-11] Börjar du någon av våra grundkurser i språk till våren? Då är kanske en kort repetitionskurs i grammatik något för dig!

 • Nybörjarkurser i skolspråk hösten 2018

  [2017-11-27] För fem år sedan lades de förberedande kurserna i tyska, franska och spanska ner. Nästa höst kommer de att börja ges igen. - Alla andra större lärosäten i landet har den typen av kurser. Att vi inte har det innebär en stor konkurrensnackdel, särskilt som allt färre elever läser språk på gymnasiet, förklarar Mårten Ramnäs, universitetslektor i franska.

 • Studenter sökes för utgrävningar på Cypern

  [2017-11-08] Student intresserad av arkeologisk fälterfarenhet? Delta i en utgrävning på Cypern mellan 30 april - 1 juni 2018. Ansök senast den 31 december 2017.

 • Studenter ger ut manifest om humaniora och aktivism

  [2017-10-10] I antologin Manifest skriver 26 studenter om humaniora och aktivism kopplat till dagens politiska klimat. Boken rymmer texter om folkbibliotek, främlingar, feminism och förståelse - och så åtta helt tomma sidor.

Fler nyheter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hum.gu.se/utbildning/
Utskriftsdatum: 2017-12-14