Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.
De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.
Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.
[2019-08-19] Tre studenter i liberal arts, filosofi och kritiska studier vid Göteborgs universitet har under sommaren projektlett en kurs och undervisat ungdomar i kritiskt tänkande.
[2019-02-21] Om man har familj och ett fast jobb kan det vara ett stort och skrämmande steg att börja studera på universitetet, särskilt om man har varit yrkesverksam i hela sitt vuxna liv. Pia Nilsson var i precis den sitsen när hon bestämde sig för att studera kurser i svenska språket vid Göteborgs universitet.
[2019-02-21] Ny lärarutbildningsguide ska ge en överblick över de olika vägar som leder till läraryrket.
[2019-02-20] Julia Romell har varit språkintresserad så länge hon kan minnas, och när hon började studera på universitetet var det franska som gällde. Men i ett infall sökte hon en kvällskurs i danska – något som skulle leda till nya idéer, ny inriktning på studierna och dessutom fick hon vänner för livet.
Testa lärarutbildnings-kompassen som visar och tydliggör olika vägar till läraryrket.
Till fakultetens sidor på Studentportalen
Studier på grundnivå och avancerad nivå:
Frågor om studier på grund- och avancerad nivå
Studier på forskarnivå (doktorand):
Viceprefekterna för forskning på respektive institution svarar på frågor om studier på forskarnivå.