Danskan blev en oväntad favorit för Julia

Nyhet: 2019-02-20

Julia Romell har varit språkintresserad så länge hon kan minnas, och när hon började studera på universitetet var det franska som gällde. Men i ett infall sökte hon en kvällskurs i danska – något som skulle leda till nya idéer, ny inriktning på studierna och dessutom fick hon vänner för livet.

Språkintresset har följt Julia överallt. Från språkstudier i USA direkt efter gymnasiet, till studier i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Just nu arbetar hon på Göteborgs turistbyrå samtidigt som hon bygger ut sin kandidatexamen i nordiska språk med en kommunikatörsutbildning på magisternivå. I båda fallen har hon haft stor nytta av sina språkkunskaper men hon har inte haft en utstakad plan från början.

- Jag har haft väldigt svårt för att bestämma mig. Svårt för att säga ”Det här vill jag bli när jag blir stor”. Så jag har gjort lite olika saker. Jag jobbade en del efter gymnasiet och pluggade franska och tyska ett år i USA. Språk har alltid följt med på något sätt. Det har också varit något som jag har tänkt att jag kommer vilja jobba med i framtiden, säger Julia.

Danskan är det vackraste språket som finns

Julia började sin bana på universitet med att läsa fristående kurser i franska. Vid den tiden var danskan bara ett sidointresse. Men snart fick hon syn på grundkursen i danska, som då gick som kvällskurs på Göteborgs universitet.

- Ja, jag hade egentligen bara tänkt läsa kvällskursen och sedan vara nöjd med det, men när jag väl hade börjat ville jag bara läsa mer och mer! Danskstudierna gjorde att jag upptäckte att jag verkligen ville fokusera på de nordiska språken – det var ju där mitt stora intresse låg!

Varför just danska?
- Danskan är ju det vackraste språket som finns! Haha! Jag vet att det verkligen inte är alla som delar den åsikten men det finns en del som håller med. Att läsa danska är dessutom en process som gör att man lär sig nästan lika mycket om det svenska språket. Man upptäcker var saker och ting kommer ifrån. Som sagt, det skulle ju bara vara en extra liten kul grej, inte något som jag skulle ha någon användning för i mina framtida studier, men ibland händer oväntade saker.

Hur har det varit att läsa språk på universitetet?
- Det har bara varit roligt. Det är att studera språk på ett helt annat sätt än på exempelvis gymnasiet. I danskkurserna har jag dessutom hittat vänner för livet, kanske just eftersom det är ett så specifikt intresse. Sen träffade min pojkvän där. Det är sånt som kan hända om man läser danska på Göteborgs universitet, skrattar Julia.

Vill arbeta i ett nordiskt sammanhang

Många har svårt att förstå hur språkstudier kan leda till en yrkeskarriär och Julia är inte ensam om att ha mött reaktioner från sin omgivning som bekräftar den bilden.

- När man studerar språk får man ofta höra ”Jaha, så du ska bli översättare eller tolk?”. Nej, det tror jag inte. ”Nähä, vad ska du göra då?”. Ja, för mig handlade det om att det kändes naturligt att fortsätta med något jag tycker om att göra. Sedan, någonstans där mitt uppe i danskan, insåg jag tillslut att min plan nog var att gå mot en kandidat i nordiska språk.

Hade du några tankar på vad du ville arbeta med?
- Det hade jag. Jag gjorde ju allt detta med en förhoppning om att det skulle leda till något mer i förlängningen. Det kändes som en bra grund att gå vidare med, särskilt om man är intresserad av de nordiska länderna och deras samverkan, som jag.

Vad är drömyrket?
- Drömyrket är helt klart att få arbeta i det nordiska samarbetet på något sätt. Nordiska ministerrådet har sin bas i Köpenhamn och det känns ju lite drömmigt. Att kunna bidra och arbeta i den kontexten.

Och nu toppar du dina språkstudier med en magister i kommunikation?
- Ja, kommunikation handlar ju till stor del om språk och det känns som att det är en viktig del av kommunikatörsyrket att kunna uttrycka sig, inte bara på svenska. Jag har redan märkt att det hjälpt mig väldigt mycket på Kommunikatörsprogrammet. Jag har i många fall ett litet försprång.

Vill du också studera danska?

På Göteborgs universitet kan du läsa danska under både höstterminen och vårterminen eller som sommarkurs under sommaren.

Kurser i danska på grundnivå

Artikeln publicerades först på: svenska.gu.se

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2011-01-24