Praktik gav större förståelse för kulturvetenskapens roll

Nyhet: 2013-12-13

Hej, Beatrice Klein, som läser tredje året på kandidatprogrammet Kultur! Du har precis avslutat en halv termins praktik på arkitektfirman Radar Arkitektur och Planering i Göteborg som sysslar med landskapsarkitektur, arkitektur, fysisk planering och etnologi.

Beatrice Klein, foto: Gunilla Johnander ParlenviVilka var dina huvudsakliga arbetsuppgifter under praktikperioden?

– Jag var involverad i många olika projekt så mina arbetsuppgifter var väldigt varierande. Kort sagt arbetade jag mycket med kulturvetenskaplig analys och etnografiska metoder. Det kunde innebära att ta fram centrala narrativ från en medborgardialog, intervjua, ta fram referensmaterial, skriva forskningsrapporter för att sedan översätta resultatet så att de kunde användas som verktyg i stadsutvecklingsarbetet.

Vad har du tagit med dig från praktiken?

– Efter praktiken så känner jag mig framförallt väldigt kapabel att gå ut i arbetslivet och jag är ännu mer övertygad om att mina kompetenser behövs inom arbetet med stadsutveckling. Jag har lärt mig om beslutsprocesser, kundrelationer och gestaltningsprocesser Jag har fått en större förståelse för kulturvetenskapens roll och hur den kan samverka med andra fält.

Vilket är ditt bästa råd till andra studenter som funderar på att praktisera?

– Leta dig till en plats som känns meningsfull utifrån det som du är intresserad av och där du tror att dina kunskaper behövs. Jag tror att det är bra att ha ett fokus på vad det är du vill göra och vilka möjligheter du har att göra det på din tänkta praktikplats. För mig var det en fördel att de på min praktikplats hade en förståelse för vad kulturstudier är och hur det kan användas i deras arbete. Såklart ska du ställa frågor men våga också lita på din egen kompetens.

Kandidatprogrammet Kultur vänder sig till dem som exempelvis är intresserade av att arbeta med musik, film, på museer eller med kulturförvaltning och jämställdhet. På termin fem ingår en kurs om 15 hp praktik.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2011-01-24