Praktik övertygar om kulturvetares nytta

Nyhet: 2013-12-23

Tiden som praktikant är nyttig på många olika plan, även när den inte blir som man tänkt sig. Det tyckte många av de studenter på kandidatprogrammet Kultur som redovisade sina praktikrapporter för varandra i slutet av terminen.

Linnéa Fredriksson. Foto: Gunilla Johnander Parlenvi– Jag har fått pröva mina teoretiska kunskaper mot arbetslivet och fått en mer realistisk bild över min kompetens, vad jag faktiskt kan och kan använda mig av och vad jag, med mina intressen, skulle behöva för kompletterande kunskaper för att komma dit jag vill, säger Linnéa Fredriksson.

Ett råd som Linnéa vill skicka med studenter som ska ut på praktik är utnyttja rollen som praktikant.

Tillåt dig att iaktta, observera och fråga! Se till att inte stirra dig blind på enskilda uppgifter utan försök att också få tillfälle att se och förstå helheten i en verksamhetHon gjorde sin praktik på Producentbyrån i Göteborg som jobbar i projekt på uppdrag av bland annat koreografer, dansare, musiker, festivaler och kulturorganisationer. Bland arbetsuppgifterna ingick att kartlägga dansare i Västra Götalandsregionen och följa det dagliga arbetet inför planerade föreställningar och konferenser.

De 33 studenterna på programmet gör sin praktikkurs om 15 hp den femte terminen. Den här årskullen hade valt att både praktisera på olika typer av offentlig verksamhet och i den privata sektorn. Några exempel på praktikplatser var Statens kulturråd, Film i Väst och konsthallen Magasin 3 i Stockholm.

Studenternas arbetsuppgifter har genomgående varit av undersökande, jämförande och sammanfattande karaktär. På så sätt har de fått omsätta några av de vetenskapliga metoder som de lärt sig, som till exempel intervjuteknik och analys, i praktiken. Resultaten har utmynnat i idéskisser, narrativ och rapporter.

Utöver praktiska kunskaper har praktiktiden även gett insikter kring organisation och politisk styrd verksamhet. Under redovisningarna konstaterar flera av studenterna att man inom offentlig förvaltning ofta brottas med att skapa något med små medel jämfört med privata aktörer. Men att det faktiskt kan bli bra ändå.

– Efter praktiken känner jag mig ännu mer övertygad om att mina kompetenser behövs inom arbetet med stadsutveckling, säger Beatrice Klein, som gjorde sin praktik på arkitektbyrån Radar Arkitektur och Planering. Jag har fått en större förståelse för kulturvetenskapens roll och hur den kan samverka med andra fält.

Kandidatprogrammet Kultur vänder sig till dem som exempelvis är intresserade av att arbeta med musik, film, på museer eller med kulturförvaltning och jämställdhet. På termin fem ingår en kurs om 15 hp praktik.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2011-01-24