Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Att studera gör världen större"

Arvid Werkelin. Foto: Kristian sahlberg, Mecka (för GU)Arvid Werkelin, studerar svenska

– Varför jag läser svenska? Ja, dels för att jag tycker det är kul, och dels för att jag pluggar till lärare i svenska på gymnasiet. Målet är att få jobb på en trevlig skola och bli trygg i läraryrket under ett par år. För en gymnasieelev är ämnet alltid som roligast när läraren är påläst och engagerad. En sån lärare vill jag bli. Samtidigt jobbar jag extra som bagare i Majorna, så jag har ju inte alltför mycket tid över. Men det är kul att plugga och jag har insett att jag har lätt för språk. När det går lätt att lära sig nya saker känns det oftast roligt och spännande. Svenskan har många beståndsdelar som är intressanta.

Vilken är mest intressant?

– Oj, det finns som sagt många, men grammatik är det som jag har snöat in på. Det bråkas lite i grammatikvärlden idag om grammatiken är medfödd eller inte. Väldigt förenklat kan man säga att den amerikanske professorn Noam Chomsky i decennier har påstått att sättet vi pratar på är medfött. Som en slags instinkt. Överallt på hela jorden, i varje människa, finns det alltså ett förbestämt sätt på hur vi ska prata. Och så lär vi oss bara ord för vad saker och ting heter och fyller upp färdiga meningar. Chomsky menar att detta är sant eftersom språken är så lika varandra runt om på jorden. Men jag har studerat något som kallas konstruktionsgrammatik som tar avstånd från det där. Precis som vi lär oss andra saker i livet så lär vi oss även grammatiken.

Känns det nördigt?

– Absolut. Men nördigt är också roligt, och så är det väl med all kunskap? Du kan ju ta vilket intresse som helst. Språk, mode, musik eller mat. Står man lite utanför och lyssnar på insatta människor som pratar låter det ibland nördigt och ointressant, men är man öppensinnad och börjar lära sig mer så blir det efterhand intressant. Man vill lära sig mer. Gräva djupare. Det är väl så som mänskligheten och människan utvecklas.

Men nu bråkas det alltså inom grammatiken?

– Ja, det är ett skifte kan man säga. Vi går mer mot förståelsen att grammatiken är något människan lär sig efterhand som hon växer upp. För om grammatiken skulle vara medfödd är det extremt många små detaljer som skulle vara medfödda. Då kan man fråga sig varför vi inte har fötts med färdiga ord, till exempel. Just det kollar jag på nu i min kandidatuppsats.

Hur har ditt sätt att se på språket förändrats efter att du började plugga på universitetet?

– Jag har blivit mer kritisk till litteratur, och det ser jag som positivt. Man känner sig smartare, mer erfaren och blir bättre på att läsa mellan raderna. Det är nyttigt att vara kritisk. Vi nås av så många
budskap idag, budskap som vill påverka oss att tycka och tänka olika saker. Jag har samtidigt blivit mycket mer nyfiken när det gäller språk. Det finns så många saker här i världen som är intressanta
men som man inte tänker på innan man börjar plugga. Och vi får bra support från alla de som jobbar på institutionen för svenska språket. De bryr sig om sina studenter. Det finns ju ett talesätt som heter ”Att studera gör världen större”. Så upplever jag verkligen att det är.

Vill du läsa svenska?

Du kan läsa svenska språket som fristående kurser. Som Arvid gör på avancerad nivå eller på grundnivå, och även själv kombinera en examen.

Du kan också läsa svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet inom Språkkonsultprogrammet, som är ett treårigt kandidatprogram.

Information om hur du blir lärare i svenska hittar du på Lärarutbildnings sidor.

Vill du fortsätta med svenska på avancerad nivå finns utöver kurser även Masterprogrammet i svenska som andraspråk.

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2019-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?