Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag ska dra till London och bli konservator"

Batoul studerar Kulturarv

– Jag minns när jag var liten och gick på museum med klassen. Alla andra i klassen bara ”aaaah, när får vi gå hem?!”. Men jag själv kunde inte slita mig från alla historiska saker. Jag var som uppslukad. Det här hade ju hänt på riktigt. Det var ingen film eller tv-serie och jag drömde om att vara med och upptäcka saker som ingen ännu har upptäckt!

Kulturarv och arkeologi kändes naturligt?

– Ja. Jag gick natur på gymnasiet. Alla andra i klassen ville gå vidare inom IT eller bli läkare, men jag är intresserad av både det naturvetenskapliga och historia. Både naturvetare och humanist, kan man säga. Arkeologi kändes som ett ämne som hanterade bägge delar. Man får arbeta mycket med biologi, geografi, geologi och vara nära naturen. Dessutom får du den historiska biten. Det passade mig, jag är ju så kluven.

Vem är din idol i världshistorien?

– Haha, jag vet inte. Men när jag var liten var Leonardo da Vinci min idol. Jag har alltid sett honom som ett stort geni. Och det är väl kanske därför jag har renässansen som min favoritepok genom tiderna. Man började uppskatta konsten och det vetenskapliga under den här perioden. I Italien var det många konflikter just då. Vem skulle styra? Vem skulle bli påve? Så konstnärerna, vetenskapsmännen och Leonardo fick hålla på med sina grejer i fred, och då hände det många spännande saker.

Arkeologi är ju också ett praktiskt ämne. Har ni gjort utgrävningar?

– Yes. Vår första utgrävning var i samtidsarkeologi. Vi åkte till Skara och en före detta hemlig militärbas från andra världskriget. Där fanns ett rörskyddsrum som skulle grävas ut. Föreläsaren delade ut en karta över området. Vi fick lära oss hur man känner igen platser där det har varit mänsklig aktivitet och hur man inventerar alla fynd som görs på platsen. När utgrävningen satte igång stack alla grupper åt ett och samma håll. Rörskyddsrummet var typ det coolaste som fanns i området, men vår grupp upptäckte en grej på kartan, femtio meter bortanför rörskyddsrummet.

Enligt kartan skulle där finnas bostadsgrund, men ju mer vi grävde insåg vi att nåt inte stämde. Det var ingen bostadsgrund. Vi grävde lite mer än en och en halv meter ned i marken och det visade sig vara ett topphemligt skyttevärn och militär ledningsplats från andra världskriget. Lärarna bara ”Shit, hur kunde vi ha missat det här?!”.

Blev ni hjältar?

– Haha, ja! Eller nästan. Vi kom i alla fall med i lokaltidningen.

Hur får man jobb som arkeolog då?

– Jag har typ hundra planer, men tanken är att jag efter min kandidat ska flytta till London och utbilda mig till konservator. Att peta och pilla med fynden man hittat. Helst vill jag jobba lite både som konservator och som arkeolog om det är möjligt. Och tittar man på min favoritepok, renässansen, så finns det massor med hemliga dokument i Vatikanen som ingen kommer åt, förutom påven och hans närmaste. Det är helt förseglat för omvärlden, massor med kunskap och dokument om hur maktspelet gick till på den tiden. Saker vi inte vet idag. Dit in vill jag.

Vill du studera Kulturarv?

Arkeologi, historia, antikens kultur och samhällsliv är några av flera valbara inriktningar på kandidatprogrammet Kulturarvsstudier. Du kan också läsa dessa ämnen som fristående kurser och själv kombinera din individuella examen.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?