Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Love Forssberg Malm

Att Love Forssberg Malm studerar latin har många svårt att förstå. Vad vill han få ut av det? Latin har man väl ingen användning för idag?

Oj, är inte det ett dött språk?

– Folk blir överraskade när jag berättar att jag studerar latin. Men samtidigt lite nyfikna. Rent generellt har människor idag rätt dålig koll på latinets omfattning och språkets historiska betydelser. Det har präglat vårt samhälle mer än man tror.

Språk har alltid varit ett stort intresse för Love. På gymnasiets språklinje började han att läsa latin redan i årskurs två.
– Gymnasiet var egentligen en transportbana hit där jag befinner mig idag. Jag gick språklinjen på gymnasiet och började läsa latin ganska tidigt. Att läsa språk var det jag hade väntat på att få göra i många år. Efter studenten läste jag tyska i en termin, två terminer engelska och nu skriver jag min uppsats i latin. Det har alltid funnits språk i mitt liv och latinet har alltid stått i centrum.

För många människor är latinet ett antikt språk. Det anses vara romarnas sätt att tala och ett språk som dog ut i och med det gamla imperiets fall för cirka 1 500 år sedan.
– Vad många missar är att latinet har en extremt lång och vidsträckt historia. I Rom talade de vulgärlatin. Men språket försvann inte när romarriket föll, utan har istället levt vidare under århundraden genom att vulgärlatinet utvecklats till folkspråk som till exempel franska och italienska. Även ett språk som tyska, som låter väldigt annorlunda än franska och italienska, har lånat mycket av grammatiken från latinet. Här i västvärlden är latinet lite av språkens moder.

I Sverige hade latinet sin storhetstid under renässansen på 1680-talet. Nylatinet var språket som användes i de officiella sammanhangen, ett administrationsspråk väl utbrett bland de högre stånden i samhället. Latindiktningen var också som störst under slutet av 1600-talet.
– Det är nylatinet som intresserar mig allra mest. Nylatinet säger så mycket om vår samtid och är en nyckel till vårt kulturarv i Sverige.

Överhuvudtaget har latinet påverkat vår grammatik och vårt ordförråd. Efterlämningarna av språket syns i vissa sentenser och ord vi
använder idag. Även läkaryrket är starkt förankrat i latinet. Förr i tiden var det obligatoriskt att kunna latin om man skulle bli läkare. Då fungerade latinet som ett medium som alla kunde använda sig av. Ett exempel är Carl von Linnés Systema naturae, systematiseringen av alla växer och djur med namn på latin. Problemet med översättningar fanns inte på den tiden. Alla läkare kunde förstå varandra.

Att skapa sig en framtid och tjäna pengar rent yrkesmässigt är inte helt lätt när man valt att inrikta sig på latin. Men det är inte heller Loves mål med karriärvalet.
– Jag tycker att det finns ett allmänvärde att kunna en del latin och veta var orden vi använder idag härstammar från. Både i Sverige och internationellt. Våra ord kommer inte ur tomma intet. Varför låter och stavas vissa ord som de gör? Vilken historia ligger bakom? Under en lång period var latinet världens främsta språk. Det har sitt ursprung i ett antikt samhälle som har satt en stark prägel på hur världen ser ut idag. Och tyvärr blir det allt färre personer som behärskar latin.

För sin egen del siktar han på forskarvärlden och vidare studier inom nylatinet, som fått ett uppsving de senaste åren.
– Jag tänker mig en karriär som forskare, även om det är rätt få som sysslar med latin i Sverige. Här i Göteborg är jag och en doktorand rätt ensamma om att intressera oss för nylatinet. I Uppsala och Lund finns det däremot några fler. Utomlands ser det helt annorlunda ut. Nere i Europa är det mycket vanligare att man studerar språket. Och även om latin idag är ett rätt smalt intresse ser jag stor potential för ämnet. Som blivande latinist känner jag också ett ansvar att föra kunskapen vidare och inte låta språket glömmas bort.

Love Forssberg Malm studerar latin. Loves utbildning i urval: latin, tyska, engelska.

Läs mer om utbildningar i språk

Love Forssberg Malm, latinstudent

Love Forssberg Malm. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Loves Göteborg

Södra skärgården: Västkustens pärla. Hit åker jag väldigt gärna. Jag jobbar ibland på turistbyrån och södra skärgården är nog en av de platser turisterna frågar allra mest om.
Skatås: En av Göteborgs största naturanläggningar med motionsspår och Delsjön alldeles in på knuten. Jag bor nära Skatås och tillbringar mycket tid här.
Saluhallen: Hit går jag ofta och äter lunch. I Saluhallen finns det mesta i matväg och även många olika typer av människor. Ligger precis vid Kungstorget för den som inte är bekant med Göteborg.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?