Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria van Viegen studerar på kandidatprogrammet Kultur

Från äldrevården till ungdomsgården

Efter sex år som undersköterska i äldrevården frågade Maria van Viegen sin chef om vilka möjligheter det fanns till vidareutbildning. Chefen såg mest frågande ut.

– Då visste jag att det var dags att gå vidare. Det fanns helt enkelt inga möjligheter att förkovra mig.

Idag går hon kandidatprogrammet Kultur, har läst genusvetenskap och även hunnit med en sommarkurs i rasismens historia.
– När jag var liten trodde jag alltid att en utbildning skulle vara någon slags utstakad bana som ledde till något framgångsrikt yrke och massor av pengar. Idag har jag bättre koll på verkligheten. Jag har redan ett yrke som undersköterska. Nu är jag tjänstledig och utforskar om det finns något annat jag hellre vill jobba med. Idag praktiserar hon på Truckstop Alaska. Där hjälper hon till med det dagliga arbetet.

– Det är en slags kombination av musikförening och uteställe, alltid med grymma band och artister. En slags ungdomsgård för vuxna. Truckstop Alaska saknar mycket av det uppstyrda kroglivet och ramarna för hur kultur och musik ska vara. Vi har inga vakter. Här finns heller ingen aggression, bara en miljö som är väldigt avslappnad. Jag hjälper till med det dagliga arbetet, städar, förbereder kvällarna, lyssnar på musik för att boka bra band. Just nu håller jag på med ett eget event till stöd för prostituerade kvinnor som går på gatan.

Maria van Viegen studerar på kandidatprogrammet Kultur.

Läs mer om kandidatprogrammet Kultur

 

Maria, student på programmet Kultur

Maria van Viegen. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Marias Göteborg

Truckstop Alaska: Mitt andra hem. Här kan jag lyssna på bra musik, ta någon öl och bara umgås.
Kyrkogårdar: Jag gillar att promenera omkring och läsa på gravstenarna. Att fundera på vilka människorna var, hur länge sedan de dog och hur livet var då.
Slottsskogen: Jag växte upp med parken runt hörnet och besöker den fort­farande. Går gärna dit och leker med mina vänners barn.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?