Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Viktor Edwardsson om språk

Talar klarspråk

Efter en tvåårig utbildning i klassiskt piano på folkhögskola ville Viktor plugga något annat. Problemet var att han inte visste vad han skulle söka. Han satte sig ned och gjorde ett internet-test. Svaret blev ”språkkonsult”. Och så var saken klar.

– Min flickvän, som idag är min fru, hade redan flyttat till Göteborg för att studera. Jag ville självklart flytta dit jag också. När jag såg att jag faktiskt kunde studera till språkkonsult vid Göteborgs universitet var det inte mycket att snacka om. Jag sökte och kom in.

Snart har Viktor en kandidatexamen i svenska språket med inriktning mot språkkonsultverksamhet. På programmet läser han bland annat grammatik, textanalys och olika lingvistiska ämnen.
– Jag har alltid tyckt om att skriva och uttrycka mig klart och tydligt. Ett stort problem idag är att många inte förstår vad till exempel en myndighet försöker säga. Besluten som skickas ut är ibland skrivna på ett invecklat sätt som blir otydligt för läsaren. Budskapet når inte fram. Idag anställer därför många myndigheter språkkonsulter som ser över kommunikationen och ser till att myndigheterna talar i klarspråk. Det skulle jag gärna jobba med.

Men att språket och skrivkunnig­heten i samhället har försämrats vill han inte hålla med om.
– Nja, det är väl snarare så att fler människor kan göra sig hörda tack vare sociala medier och den digitala utvecklingen. Förr i tiden fick inte lika många chansen att skriva offentligt och därmed granskades inte heller deras texter. Dessutom skriver människor mycket oftare idag än för hundra år sedan. I e-post, chattar och sociala medier går det mycket snabbare. Man skriver numera i talspråk, naturlig och rak kommunikation. Jag ser det som en helt ny tid för skriftspråket.

Viktor Edwardsson studerar på Språkkonsultprogrammet. Viktors utbildning i urval: grammatik, textanalys, svenska, lingvistik.

Läs mer om Språkkonsultprogrammet

 

Viktor Edwardsson, språkkonsult

Viktor Edwardsson. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Viktors Göteborg

Smaka: Bra restaurang vid Vasa­platsen som serverar god husmanskost. Jag gillar att de anpassar menyn efter säsongen. Det känns alltid fräscht.
Lutherska missionskyrkan: Jag är medlem i Lutherska Missions­kyrkan på Vasagatan. De anordnar ofta konserter med väldigt spridda genrer och hög kvalitet. Själv leder jag en barnkör med min fru och sjunger i församlingskören.
Andra långgatans skivhandel: Eftersom jag har en stor samling CD-skivor går jag gärna och tittar på Andra långgatans skivhandel. Där hittar man ofta skivan som man letat efter i flera år.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?