Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag kompletterar med mer kompetens"

Julia Märak Leffler. Fot: Kristian sahlberg, MeckaJulia Märak Leffler, Kommunikatörsprogrammet

Varför sitter vi här på Tredje långgatan och fikar?

– Kaffet är gott och samtidigt är det skönt att sitta någon annanstans. Att hamna lite utanför pluggmiljön. Jag sitter även på Samhällsvetenskapliga biblioteket, ”KTB”, mitt emot Handels. Men samtidigt är jag lite ambivalent över den här delen av stan. När jag läste kulturvetenskap pratade vi ofta om gentrifieringen av långgatorna i Göteborg, alltså vilka människor som har fått flytta härifrånför att vi andra har råd att sitta här i en trendig miljö och betala dyra pengar för kaffe. Kulturvetenskapen handlar förresten väldigt mycket om att ifrågasätta allt. Det blir man väldigt klok på.

Men nu läser du kommunikatörsprogrammet?

– Ja, jag hade ju min kandidat i kultur och planerade inte att plugga ännu en utbildning. Men jag kände väl kanske inte riktigt för att jobba med kultur. Jag kollade lite bland utbildningarna och Kommunikatörs-programmet lät intressant. Att få läsa lite mer om människa, demokrati och kommunikation. Jag tycker det är väldigt intressant hur kommunikation konstruerar olika saker, hur det är möjligt att skaffa sig makt med hjälp av kommunikation. Till exempel hur en myndighet kommunicerar, vilka som enkelt kan göra sina röster hörda i media, vilka som aldrig får höras, och så vidare.

Samtidigt innebar programmet att jag hade klart för mig vad jag skulle läsa och vad jag kunde jobba med. Det kändes skönt, för jag var lite rädd för att plugga kommunikation. Det låter kanske löjligt, men jag har alltid valt grejer jag känner mig trygg med. Jag är uppväxt i ett kulturellt, akademiskt hem så det kändes alltid safe för mig att plugga kultur. Kommunikation kunde jag däremot ingenting om. Men jag jobbar på att bli bättre på det där, att våga ge mig in på helt okända områden.

Hur var det att ”börja om” med en ny utbildning?

– Fast jag känner inte det som att jag börjar om. Jag kompletterar med mer kompetens. Kommunikatörsutbildningen startade ju för att det fanns en efterfrågan på kommunikatörer, specifikt inom myndighet och förvaltning. Sen får man ju inte glömma att jag blir kommunikatör med kulturvetenskaplig kompetens, jag tar med mig massor av kunskap sedan tidigare.

Vad får man plugga som blivande kommunikatör?

– Förutom kommunikationshistoria läser vi mycket om hur man talar klarspråk så att alla medborgare ska förstå vad till exempel myndigheten vill berätta. Tydlig kommunikation. Annars tittar vi också på hur kommunikation konstruerar olika saker i samhället. Ett exempel är min magisteruppsats jag skriver nu. Där gör jag en läroboksanalys av samhällskunskap för årskurs F-9. Hur konstrueras bilden av samer? Jag har samisk släkt och i Sverige klappar vi gärna oss själva på axeln och säger att vi är så duktiga på att behandla minoriteter, men hur mycket vet du om samer egentligen? Det är oftast samma information som återberättas gång på gång. En same är fortfarande en mystisk man som bor i Norrland, som har renar, gillar att jojka och sitter med i Sametinget. En stereotyp som får definiera en hel folkgrupp. Jag tror att det är möjligt att förändra den bilden.

Vill du studera till Kommunikatör

Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning är ett masterprogram, du måste alltså ha en kandidatexamen innan du kan söka till utbildningen. Till skillnad från många andra masterprogram kan du komma in med många olika ämnen i din examen. Du behöver inte ha läst kommunikation tidigare.

Flera av kurserna inom programmet är också möjliga att läsa som fristående.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?