Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Marknadsavdelningen på teatern hade varit drömmen"

Kim Andersson. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)Kim Andersson studerar teatervetenskap

Vad gör du i livet?

– Jag hade egentligen redan pluggat grafisk design och fokuserade på att driva min egen reklambyrå. Men det blev ensamt att vara egenföretagare och jag var sugen på ett extrajobb. Jag kollade upp vad som fanns att göra och upptäckte att Kolmården sökte skådespelare till föreställningarna på djurparken. Jag hade ingen erfarenhet av att skådespela, men jag gillar att stå framför folk. Och det gick bra på uttagningen, jag fick nämligen jobbet. Efter andra året fick jag dessutom pris som bästa manlige skådespelare. Därmed var jag fast.

– Teater är liksom något helt annat än film, det är här och nu, en fysisk person som står och pratar framför dig på scenen. Det engagerar på en helt annan nivå. En biofilm kan självklart vara bra, men jag glömmer snabbt bort filmen efter besöket. En teaterpjäs kan jag däremot prata om i veckor efteråt. Ser jag pjäsen en andra gång kan upplevelsen dessutom bli helt annorlunda. Teatern fångade verkligen mig som sagt, och efter tre års jobb var jag sugen på att plugga nåt inom teater. Då upptäckte jag teatervetenskap på Göteborgs universitet.

Så nu ska du bli skådespelare?

– Nej, teatervetenskap är ingen skådespelarutbildning. Det var våra lärare väldigt tydliga med från början, och det visste jag även själv. Istället studerar vi den teoretiska biten där diskussionen om samhället förs. Vi studerar själva budskapet kan man säga. Pjäsen i sin helhet. Hur framställs budskapet i pjäserna och hur ser vi på olika grupper i samhället?

Hur går en sån utbildning till?

– Varje termin är olik den andra, precis som det är för alla kurser på universitetet. Första terminen läser vi teaterhistoria ända bak till Aristoteles och dåtidens dramer. Vad skrev de egentligen på den tiden? Och varför skrev de pjäserna som de gjorde?

– Jag upplevde det som typ 75 procent teoretiskt och 25 procent praktiskt. Vi spelar lite teater också, bland annat de tre stora teaterformerna: Episk teater, method acting och fysisk teater. Du blir ingen skådespelare som sagt, men du får testa på hur det är. Under andra terminen satte vi upp och regisserade vår egen pjäs. Lärarna är grymt engagerade.

Hur vill du använda dina kunskaper?

– Jag tänker att jag ska kombinera teaterutbildningen med min utbildning och erfarenhet i grafisk design. Marknadsföringen i teatersverige skulle kunna vara så mycket mer, känner jag. Självklart har teatern svårare att marknadsföra sig jämfört med de stora filmbolagen, men ibland känner man att de kanske nöjer sig med att locka sina trogna besökare, den äldre generationen som alltid går på teater.

– Att jobba på marknadsavdelningen på en teater är drömmen för mig. Att få chansen att göra kreativa grejer för att få dit nya besökare. På scenen har teater möjligheten att provoceramycket mer än film kan göra. Det hade varit spännande att se hur långt man kan ta teaterreklamen, och vilka normer som kan brytas. Tänk att spela upp ett smakprov av pjäsen, live, med riktiga skådespelare, framför en biopublik innan filmen ska börja? Fatta vilket grymt tillfälle att visa hur känslomässigt och effektfullt teater kan vara jämfört med film!

Vill du studera teatervetenskap

Teatervetenskap erbjuds som kurser både på grundnivå och avancerad nivå. Vill du studera för att få ut en examen kan du kombinera ämnet med i stort sett det du önskar. Tala gärna med en studievägledare. Teatervetenskap är också en av ingångsämnena till masterprogrammet Kritiska studier.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?