Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag har hittat rätt"

Linus Ragnhage.Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)
Linus Ragnhage, student på Kritiska studier

– Det här ”vanliga” livet funkade inte riktigt för mig. I många år saknade jag något. Jag kunde inte sätta fingret på vad, men till slut upptäckte jag att det jag letade efter fanns i filosofin och i litteraturen. För mig har de här två ämnena idag utvecklats till ett rent behov.

Vad har du pluggat?

– Efter gymnasiet ville jag så långt bort från Svenljunga som möjligt. Det blev Asien-studier borta i Kina. Jag tog en master i ämnet, men kände hela tiden att det var något annat jag sökte. Jag bestämde mig för att skriva en roman jag funderat länge på, packade väskan och reste runt i Europa och Sydamerika. Det var nog ett annorlunda liv som backpacker. Varje morgon klev jag upp vid halv åtta och åt frukost, för att sedan fortsätta till ett kafé som erbjöd gratis wi-fi. Där skrev jag fram till lunch, och sedan umgicks jag med andra backpackers. Nästa morgon återgick jag till rutinen. Frukost. Kafé. Skriva.

Vad handlade boken om?

– Idén grundade sig i två bröder som är enäggstvillingar och separeras vid födseln. Genom årens lopp utvecklas de till varandras motsatser. Jag ville testa hur långt de två bröderna kunde glida
isär, trots att de är genetiskt identiska. Miljöparadoxen. Men jag hade inte kapaciteten att skriva den här romanen när jag bara var 18–19 år. Jag gav dock ut en 400 sidor lång roman på egen hand, och kunde inte börja studera igen förrän hela projektet var klart. Nu läser jag på masterprogrammet Kritiska studier.

Hur trivs du?

– Jag har hittat rätt. Vi är den första årskullen och tillsammans med professorerna utvecklar vi vad kursen ska bli. Och just därför tycker jag att Kritiska studier definierar lite vad humaniora är och vad det borde vara. Utforskande. Frågor, snarare än lösningar. De flesta kurser rör sig kring idéhistoria eller litteraturvetenskap. Då börjar man oftast alltid med något specifikt verk eller en tänkare. Vi läser verket på egen hand och träffas varje vecka för att diskutera våra läsningar av texten. Och det är just i själva seminariet som det humanistiska händer egentligen. Vi har alla läst samma text, men på helt olika sätt. Ur de olika perspektiven uppstår något nytt. Ett samtal som kan förändra deltagarna.

Vad är humaniora för dig?

– Jag tycker att humaniora har gått förlorat i vårt samhälle och i de allmänna tankegångarna. Men för mig har det att göra med nån slags klassisk betydelse av bildning. Att bli en annan människa
och utveckla sig själv genom att reflektera över alla delar i livet, oavsett vad du vill jobba med i framtiden. Det är väl egentligen det som skiljer humaniora från till exempel samhällsvetenskap och naturvetenskap. Där de andra två handlar mycket om att ta till sig information och lära sig saker som redan finns tillgängliga, så handlar humaniora istället om att bilda sig själv. Att förändra sig själv genom insikter och erfarenhet från andra människors tankar.

Vad ska du göra efter dina studier?

– Min tid här på universitetet har förändrat mycket av min bild på den litterära världen. Jag har upptäckt vad folk är intresserade av att läsa. I min första roman dolde jag budskapen i en äventyrsberättelse, för att jag trodde att om jag sa rakt ut vad jag ville så skulle inte folk bli intresserade. Men jag ser att det finns en stor grupp människor i Sverige som är intresserade av samma saker som jag är. Så jag har en idé att skriva en berättelse som är mer i nutiden, kring människor som är lika mig själv och de jag umgås med. Men där skrivandet avslöjar dimensioner i vardagsvärlden som normalt inte syns.

Vill du studera på avancerad nivå?

Du kan studera något av de ämnen som ingår i programmet, det vill säga litteraturvetenskap, idé- och lärdomshistoria eller teatervetenskap fast som fristående kurser på grundnivå. Från hösten 2016 erbjuds också ett kurspaket i Redaktionell praktik.

 

Linus Ragnhage, masterstudent på programmet Kritiska studier

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?