Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Diplomat kanske?"

Mikael Hemlin. Foto: Krsitian Sahlberg (Mecka, för GU)Mikael Hemlin studerar svenska och latin

Du började studera på universitetet direkt efter gymnasiet. Hur är skillnaden?

– Universitetslivet passar mig bra, bättre än studiesättet på gymnasiet. En föreläsning på universitetet är mycket mer intressant än vad jag tyckte att en vanlig lektion på gymnasiet var. Det känns som att man lär sig mycket mer på kortare tid. Våra föreläsare är grymt duktiga på att sammanfatta. En tretimmars föreläsning på universitet motsvarar typ tolv timmars läsning på egen hand. Den uppfattningen har jag fått i alla fall.

Och vad läser du?

– Här på Göteborgs universitet har jag läst svenska och latin. Jag var först inne på att bli sportjournalist och behövde ta 60 högskolepoäng för att komma in på journalistprogrammet. Men jag ändrade mig. Det finns så mycket som är intressant. Efter att ha läst svenska i något år kände jag att ämnet internationella relationer lockade mer. Jag har alltid varit intresserad av politik, och har dessutom ett antal nära släktingar som arbetat som diplomater på svenska ambassader runt om i världen. Deras arbetsberättelser har alltid stuckit ut på något sätt, och har en närmare anknytning till historien, vilket tilltalar mig. Dessutom har jag ju ett stort intresse för språk, som är mycket centralt i detta område.

Internationell diplomatkarriär om några år alltså?

– Nja. Jag har precis börjat läsa internationella relationer, och vill ha det som huvudämne i min kandidatexamen. Därefter vill jag läsa en master i internationell politik, antingen här, i Rom, i New York eller någon annanstans. Därefter satsar jag på Utrikesdepartementets diplomatprogram. Sen finns det många olika roller som är lockande inom det här området. Forskare i statsvetenskap, politiker eller politisk journalist är bara några. Kanske blir jag diplomat.

Hur kändes det att byta fokus i livet och pluggandet efter att ha läst ett år?

– Även om målet inte är detsamma är fortfarande språk grunden till allt jag vill hålla på med. Typ. Jag har mycket användning för vad jag lärde mig under min svenska-termin oavsett vad jag studerar. Inte minst när jag läser spanska på egen hand, strikt efter språkets uppbyggnad.

Vilka bitar av ämnet internationella relationer fascinerar dig?

– För det första är det ett väldigt mångsidigt område. Det lämnar mycket område för egna tankar och tolkningar av teorier, och att hålla med en teori utesluter inte en annan. Att arbeta internationellt är också lockande. Att verkligen kunna påverka vad som händer i världen. Dessutom tycker jag mycket om Latineuropa och nästan allt som har med regionen att göra. Maten, språken, folket, kulturen, fotbollen.

Vill du studera fristående kurser?

Många gör som Mikael har gjort, börjar med ett ämne och upptäcker ett annat på vägen. Det är så det kan vara att studera på universitetet. Du måste inte läsa ett färdigt program utan du kan själv sätta samman kurser till en individuell utbildning. Vill du ta en examen är det vilktigt att du har ett huvudområde. Du kan studera vid flera fakulteter det vill säga vetenskapsområden.

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?