Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Vill hjälpa politiker att fatta rätt beslut"

My Härstedt. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)My studerar på kandidatprogrammet Kultur

– Jag läste först Teknisk fysik, som ju inte alls är någon humanistisk utbildning, Teknisk fysik läser man på Chalmers. Men efter första terminen hade jag tagit noll poäng och faktiskt somnat på rätt
många föreläsningar. Jag hoppade av och nu läser jag Kulturprogrammet med inriktning på genusvetenskap. Jag har inte somnat på en enda föreläsning hittills. Jag vill bara lära mig mer.

Vad lockade med Kulturprogrammet då?

– Jag har alltid tyckt att det varit kul att fundera på varför jag tycker som jag tycker om olika saker. Att fundera över var mina känslomässiga reaktioner kommer ifrån, relaterande till olika saker. Det finns ju psykologiska förklaringar, men på kulturstudier får jag den samhällsmässiga förklaringen.

Ett förenklat exempel: Människor tycker att det är jättespännande med zombies just nu för att det finns så många apokalypstankar i omvärlden. Man pratar om miljöförstöringen och terrorism, och genom zombiefilmerna får vi ett utlopp för de känslorna. Jag tror många människor går runt med tankar och frågor om varför vi tycker som vi gör, om allt möjligt. På kulturstudier får man verkligen gå in i varför och det är på ett mycket bredare plan än zombies, det var bara ett exempel. Varför reagerar vi som vi gör på olika saker?

Borde alla studera kultur kanske?

– Ja och nej. Det beror på vad man vill ha ut av utbildningen. Vill man bara bli lite mer bildad, och det är verkligen en skön känsla som stärker självförtroendet, så absolut. Då rekommenderar jag kulturstudier till alla människor. Men siktar man på att jobba med kultur, då måste man vara beredd att satsa. Det är lite som med matlagning, alla kan vara intresserade av ämnet och ha nytta av kunskapen. Men vill man jobba som kock då måste man vara beredd att lägga ner kraft.

Hur har tiden på utbildningen utvecklat dig?

– Jag har utvecklats extremt mycket. Dels så har jag nog blivit mycket mer bekväm med att inte ha 100% koll på alla saker i världen. Jag har blivit bättre på att argumentera och sortera upp alla mina tankar och begrepp som finns.

En av våra sista uppgifter var att anordna en kulturfestival i staden. Jag visade en film som hette Folkbildningsterror, gjord av några som kallar sig Göteborgs förenade musikalaktivister. Den här filmen hörde jag först talas om på en repetition med Göteborgs feministiska kör. Kören gick jag med i efter att en klasskompis tipsade mig. Klasskompisen träffade jag på genuskurserna. Så, jag hade aldrig hade känt till den här filmen, aldrig träffat de här personerna, aldrig tänkt på alla de här sakerna jag har runt omkring mig i min omvärld, om jag inte sökt Kulturprogrammet.

Jag är lyckligare nu. Jag har en tydlig idé om vad jag vill göra med mitt liv som jag inte hade förut.

Vad ska du göra nu då?

– Söka jobb. Jag gjorde praktik på Kulturrådet i Stockholm, en statlig myndighet som fördelar pengar till kulturen runt om i samhället. Att jobba på förvaltning trivdes jag otroligt bra med. Jag har någon slags idé om att jag inte vill vara folkvald politiker men hjälpa politikerna att fatta rätt och välgrundade beslut. Målet är att arbeta som utredare på Kulturdepartementet, men det kommer nog ta ett par år innan jag når dit.

Nu söker jag många jobb som kultursekreterare där man arrangerar olika kulturella evenemang inom kommunen. Vi har en extremt bra studie- och yrkesvägledare som tipsar om olika tjänster som dyker upp. Hon är ett fantastiskt stöd. Jobben finns, många är visserligen projektanställningar och vikariat, men det är så vägen in på arbetsmarknaden ser ut. Inte bara i kulturbranschen.

Vill du studera kultur eller genusvetenskap?

Genusvetenskap är en av flera inriktningar du kan välja inom det treåriga kandidatprogrammet Kultur. Du kan även välja att läsa fristående kurser i exempelvis kulturanalys och genusvetenskap, antingen enstaka kurser eller flera kurser med målet att bygga ihop en individuell examen. 

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?