Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Universitetet är absolut roligare än gymnasiet"

Oda Martin Åhrman. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)
Oda Martin Åhrman, studerar franska och ryska

– När jag var liten tog mina föräldrar med mig till Frankrike. Min gudfar bor där. Det blev att vi åkte varje sommar, och till slut förknippade jag Frankrike med det som barn gillar bäst – sommarlov och semester. Så jag bestämde mig för att lära mig språket så fort det var möjligt.

När började du med franskan då?

– På gymnasiet. Och jag kände väl ganska tidigt att det var språk jag ville hålla på med. Första året efter studenten tog jag sabbatsår, jobbade och hälsade på hos min gudfars familj i tre månader. Nu läser jag kurser i franska och ryska här på universitetet, med franska som huvudspråk.

Hur är det att studera språk på universitet jämfört med gymnasiet?

– Stor skillnad. På högstadiet och gymnasiet var allting väldigt styrt av läraren. Vi jobbade mycket efter böckerna med samma övningar hela tiden. Det blir lite statiskt. På universitetet känns det som att man har gjort valet själv och då blir man automatiskt mer motiverad. Sen är undervisningen uppbyggd på ett sätt som skiljer sig från gymnasiet. Vi har mer enskilt arbete, man kan träffa andra och snacka franska utanför lektionerna eller hänga på Språkcaféet. Jag kan inte svara för alla, men jag själv tycker i alla fall att det absolut är roligare att studera vid universitetet.

Berätta om ditt utbytesår i Frankrike.

– Redan första terminen fick vi information om utlandsstudier. Vill man inte åka, behöver man inte. Men lärarna rekommenderar det. Jag kollade hur som helst igenom listan över vilka ställen jag kunde åka till, och såg att min gudfars stad, Besançon, fanns med på listan. Första tiden trivdes jag inte alls. Allt pappersarbete, att klara sig helt själv, det fanns ingen annan svensk att umgås med. Studievägledaren hade redan i Sverige hjälpt mig att hitta kurser som jag skulle läsa, men det var svårt att komma in i det franska universitetssystemet. Man kände sig strandsatt, typ.

– Men! Efter ett par månader vände plötsligt allting. Jag hade landat mentalt på nåt sätt. Runt omkring mig fanns massor med franska och internationella studenter som var hur trevliga som helst. Jag hade vänner. Jag spelade flöjt i fransk radio med andra studenter. Kurserna gick bra. Jag gjorde resor runtomkring i de franska små byarna och städerna. Det var ett av de bästa åren i mitt liv och jag har blivit en helt annan människa efteråt.

Vad vill du använda franskan till då?

– Ett av mina första mål var att lära mig mer om Frankrike på riktigt, och kunna läsa fransk litteratur på just franska. Nu klarar jag det utan problem. Tycker också att man ska fokusera på det man tycker är roligt just nu, inte vad arbetsmarknaden skriker efter för människor för tillfället. Hade det känts tryggare om jag gått ett färdigt program på Handels? Ja, kanske. Hade det varit lättare att få jobb? Tveksamt. Ett tag var jag inne på att bli tolk, men då har jag en del kurser kvar att läsa och jag vet inte om yrket som tolk passar mig. Istället har jag börjat snegla lite grann på att jobba inom turism eller på en ambassad. Nåt som är skönt med att läsa kurser är att man inte känner sig så låst. Man får ha kontakt med studievägledaren och hitta sin egen väg.

Vill du läsa språk?

Du kan antingen läsa Internationella språkprogrammet, som är ett treårigt kandidatprogram eller läsa språk som fristående kurser, som Oda gör, och själv kombinera en examen. 

 

Oda studerar språk

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hum.gu.se/utbildning/Studentintervjuer/bli-humanist/oda-martin-ahrman/
Utskriftsdatum: 2020-01-18