Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag kände ett behov av att lära mig mer"

Salomon Jakobsson. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)
Salomon Jakobsson, studerar musikvetenskap

Vad betyder musik för dig?

– Oj, det betyder många olika saker beroende på vilket perspektiv man har. På ett sätt så är musik en väldigt central grej för hela samhället. Musik förekommer ju överallt: I filmer, spel, på köpcentrum, som ringsignaler, i lurarna, lite överallt hela tiden. Samtidigt kan ju musik vara något väldigt personligt för individen, och skapa känslor som man inte trodde att man kunde känna.

Hur startade ditt eget musikintresse?

– Jag började spela fiol när jag var nio eller tio år gammal. Totalt spelade jag ungefär i tre år, men sen tröttnade jag och hoppade av. Under ett par år spelade jag ingenting. Men sen fanns en gitarr hemma, och jag började spela igen. Gitarr har egentligen alltid varit mitt favoritinstrument. Det är något med ljudet som tilltalar mig. Jag blir harmonisk på nåt sätt, gitarren gör att jag mår bra.

– Musikintresset fortsatte och på gymnasiet gick jag musiklinjen här i Göteborg. När det började närma sig studenten kände jag att jag ville prova på universitet och hur det är att studera här. Musikvetenskap och musikteori verkade spännande, så det kändes rätt att börja på universitetet just då. Jag har en moster som jobbar på Göteborgs universitet och jag har alltid hört gott om stället.

Hur är det att läsa musikvetenskap? Spelar ni instrument?

– Nej, musikvetenskap är egentligen allting som har att göra med musik på nåt sätt. Ordet kanske låter lite bortstötande för vissa, men så är det inte alls. Man måste inte ha spelat något instrument för att läsa här. Det är öppet för vem som helst. I min klass var det allt från personer som var yrkesmusiker, musikjournalister och personer som bara hade ett intresse för musik. Kursen börjar på en grundläggande nivå med lite mer samhällsfokus – vad gör musik med människan och vad gör människan med musiken? Sen bygger man vidare med enklare musikteori och historia. Alla får liksom samma grund att stå på efter första terminen. Andra terminen börjar man mer kritisera och ifrågasätta det som vi lärde oss under första terminen. Men det är öppet för alla människor som har ett intresse för musik.

Hur ser du på jobb och sånt?

– Alltså, jag gick inte de här kurserna för att jag hade något speciellt jobb och arbete i tankarna. Visst är det bra att ha mål, men det har inte alla direkt efter studenten. Man är ung. Det måste finnas en chans att få prova sig fram också. Jag är intresserad av musik och kände ett behov av att lära mig mer om ämnet. Utanför universitetet undervisar jag i musik och jag spelar även en del konserter. Små deltidsjobb. För mig var universitetet ett sätt att lära mig mer. Nu ska jag jobba ett tag och få arbetserfarenhet så kanske jag söker mig tillbaka till universitetet längre fram.

Vill du studera musikvetenskap eller andra kulturvetenskaper?

Det finns två treåriga kandidatprogram där du kan välja musikvetenskap som inriktning bland andra inriktningar; Kultur samt Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap.

Du kan även välja att läsa kurser, antingen enstaka kurser, som Salomon gjort, eller med målet att bygga ihop en individuell examen. 

Salomon Jakobsson, musikvetenskap

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?