Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Satsar allt på filosofi

Simon Allzén.Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)
Simon Allzén studerar filosofi

Varför filosofi?

– Jag hade ett politiskt intresse från början, och tittar man djupare på politiska teorier så ser man att de alltid vuxit fram ur filosofin. Jag blev nyfiken och sökte en kurs för att känna lite på det. Det jag gillar bäst är att man hela tiden får tänka nytt. Ena dagen står man fast vid sin åsikt och vad man tycker, men nästa dag presenteras man för en ny teori som omkullkastar alla ens tidigare åsikter. Man får ställa om hjärnan helt. Det är både utvecklande och utmanande, och sen kommer ju alla människor någon gång i livet i kontakt med de här frågorna.

Vad gillar du bäst inom filosofin?

– Etiska frågor. Vad är rätt och vad är fel? Även om man inte pluggat filosofi tidigare kanske man har hört talas om The Trolley Problem. Längst upp i backen kommer spårvagnen skenandes. Bromsarna har gått sönder. Nere på spåret står en bil med fyra passagerare i. De är inlåsta, kan inte ta sig ut och snart kommer de att träffas av spårvagnen. Det finns dock en möjlighet att rädda passagerarna, men då måste du dra i spaken som får spårvagnen att växla spår. Men oturligt nog står det en annan bil på sidospåret, med en ensam inlåst passagerare. Så hur gör du? Räddar du de fyra passagerarna - drar du i spaken och växlar spårvagnen över mot bilen med endast enpassagerare? Fyra eller en? Där uppstår en fråga om etik och moral. Våra olika val och hur vi agerar.

Etiska frågor inom filosofin kan delas upp på olika sätt. Det finns tillämpad etik, normativ etik och så min egen favorit: meta-etik. Vad ”rätt” och ”fel” egentligen betyder. Finns det något som är objektivt rätt överallt i hela världen, för all framtid? Eller är det bara våra åsikter och vår kultur som styr vad vi tycker och tänker?

Vad gör du när du inte funderar över livets svåra frågor?

– Musik. Jag flyttade från Jönköping till Göteborg 2007 och har varit med i en del musikaliska projekt genom åren. Jag spelar bland annat gitarr, saxofon, bas och orgel. inte så att jag är någon virtuos på alla de här instrumenten, men det låter hyfsat och jag är nog ganska lätt att ha att göra med i ett band. Just nu spelar jag med några som kör sjuttiotalsinspirerad psykedelia. Det är lite lösa tyglar så där, men det låter bra och är kul att spela. Gillar man musik har man mycket att hitta i Göteborg.

Hur går man från filosofiska studier och vidare ut på arbetsmarknaden?

– Jag har hittat mitt ämne och drömmen är att få forska på ett universitet. En doktorandtjänst på universitetet blir den naturliga vägen in, där man får slipa på sin kompetens. Gärna om moraliskt ansvar. Jag har väl börjat lite smått redan nu, kan man säga. Tillsammans med min handledare skrev jag en uppsats där vi tog fram en ny idé om meta-etik. Uppsatsen utvecklades senare tillsammans med en vän och jag fick chans att presentera den på en konferens i Oslo i våras. Nu tycker min handledare att vi ska försöka publicera den i en filosofisk tidskrift. Kul när det går från vanlig studentuppsats till forskningsverksamhet. Nu är det bara att satsa allt.

Vill du studera filosofi?

Du kan välja mellan kurser i praktisk filosofi eller teoretisk filosofi och kombinera med studier i andra ämnen, eller göra som Simon, läsa båda. Det 3-åriga Kandidatprogrammet Liberal Arts kan också vara intressant för dig som funderar på filosofistudier.

 

Simon studerar filosofi

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?