Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den akademiska aktivisten

Majdouline. Photo: Kristan sahlbergMajdouline Lyazidi studerar på masterprogrammet Gendering Practices

Hur kommer det sig att du studerar genusvetenskap?

– När jag var tio år gammal förändrades mitt liv. I Marocko, mitt hemland, skulle en tjej gå till affären och köpa oliver till sin mamma. Men tyvärr kom hon aldrig tillbaka från affären. Dagarna gick och alla undrade vad som hänt med henne. Hon hittades senare på ett hotellrum, sönderslagen och med brännmärken från cigaretter över hela kroppen. Obduktionen visade att hon hade våldtagits innan hon dödats.

På vilket sätt förändrade detta ditt liv?

– Hon och jag var i samma ålder. Runt tio år. Det kunde lika gärna ha hänt mig. Jag bestämde mig för att i framtiden göra någonting för att hindra att fler såna här historier sker. Studierna i genusvetenskap är en del av det här arbetet.

Hur började du? Vad gjorde du innan dess?

– Under Arabiska våren 2011 var det också en feministisk revolution på gång runt om i världen. Den startade i Toronto och kallades för Slut Walk. Tanken var att kvinnor skulle återta makten på gatorna från män som trakasserar dem med kommentarer och utfall. Jag har förstått att det här är ett icke-existerande problem i Sverige, män kommenterar inte kvinnors utseende ute på gatorna, men i mitt hemland Marocko är det väldigt vanligt. Hur som helst, Slut Walk spreds över världen och jag gillade verkligen konceptet, så jag började följa rörelsen på nätet.

Så småningom tog jag kontakt med dem och ville göra en egen variant i Marocko, anpassad efter situationen och de sexuella trakasserier man ser på gatorna där. Jag skapade sidor på Facebook, snackade med vänner och drog igång en kampanj med samtal och möten för att diskutera problemet. Egentligen skulle kampanjen varit ganska kort, men den höll på i två år. Och vi är fortfarande aktiva på Facebook.

Har det förbättrat situationen på gatorna i Marocko?

– Jag hoppas det, men det finns såklart lite gråzoner. När är till exempel komplimanger på gatan bara vanligt flirtande? När går det över gränsen till att bli trakasserier? Att män går fram till kvinnor och småpratar är fortfarande ett väldigt vanligt sätt att träffas på och starta ett förhållande i Marocko. Inget är alltså svart eller vitt, allt är väldigt komplext. Men hur skulle jag få en djupare förståelse för det här problemet utan att några akademiska kunskaper alls? Jag insåg att jag var tvungen att läsa de här kurserna.

Hur är det att plugga genusvetenskap i Göteborg?

– Intressant, men det är svårt att anpassa sig till det svenska studiesystemet. Vi har inte så många föreläsningar hemma i Rabat, där jag studerade mina första fem år på universitetet. Men om jag får
chansen att stanna längre i Sverige kommer jag att göra det. Två år på utbildningen är inte tillräckligt. Det är ett stort land med olika delar och du kan inte få ett grepp om kulturen genom att bara hänga med internationella studenter. Men svenskar är svåra att komma i kontakt med. Ska jag vara ärlig blir det ofta väldigt ensamt och jag har mycket kvar att lära mig om det här landet.

Vad vill du göra sen?

– Planen är att åka tillbaka till Marocko och de institutioner där makten finns. Genus behandlas väldigt olika i Marocko och Sverige. Jag startade som en aktivist och jag vill inte förlora makten att påverka, nu när jag har en mer akademisk roll. Nån slags akademisk aktivist, kanske. Det vore nåt.

Läs originalintervjun på engelska

Vill du studera genusvetenskap?

Du kan välja genusvetenskap som inriktning inom kandidatprogrammet Kultur. Du kan även välja att läsa fristående kurser i genusvetenskap.

Vill du fortsätta med studier på avancerad nivå och fördjupa dig ytterligare i ämnet kan du, som Majdouline, antingen läsa det internationella masterprogrammet Gendering Practices eller läsa fristående kurser.

 

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?