Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Na-Rhee Scherfling

Na-Rhee Scherfling studerar egentligen vid universitetet i Bochum, Tyskland. Nu är hon utbytesstudent i Göteborg och läser bland annat kursen Scandinavian Studies på universitetet.

– Jag trivs bra här. För oss tyskar har Sverige ett slags romantiskt skimmer över sig. Jag antar att det har med barndomen att göra. Hemma i Tyskland läser vi ofta Astrid Lindgrens svenska barnböcker, om bland annat Pippi Långstrump, Saltkråkan och Bröderna Lejonhjärta. Jag har läst flera av böckerna och sett många filmer. Antagligen har det satt sina spår hos mig. Jag hade aldrig varit i Sverige och ville kanske utforska min barndoms bild av Skandinavien, ler hon.

Just Scandinavian Studies är en av kurserna som Na-Rhee läser. Kursen sker helt på engelska, och vänder sig till internationella studenter. Utifrån
kulturella, estetiska och sociala perspektiv utforskas kulturen och samhället i Sverige och Skandinavien.

– Om man inte har så stora kunskaper om Sverige är kursen bra att läsa. Man förstår samhället på ett helt annat sätt, på ett djupare plan. Samtidigt är den också bred. Vi läser till exempel historia, sociologi, kultur och filmvetenskap. Vi kan i princip hoppa in i vilket ämne som helst och lära oss mer om hur folk lever och arbetar med det. Intressant.

Na-Rhees kurskamrater har alla olika bakgrund och kommer från hela världen.
– Blandningen av studenterna är stor. Vi är folk från hela världen som studerar alla möjliga ämnen. Språk, humanistiska studier och fysik – allt du kan tänka dig. Det är inte bara nationaliteterna som skiljer oss åt, utan även vårt sätt att tänka. Det gör att diskussionerna ofta blir väldigt intressanta, med många infallsvinklar.

Scandinavians are pretty shy – at firstTyvärr finns det inte några svenskar som läser kursen, något som Na-Rhee tycker är tråkigt.

– Jag hade gärna träffat fler svenskar i skolan. Skandinaver är ganska blyga i början. Det kan ta tid att lära känna dem har jag märkt. Å andra
sidan är de mycket trevliga, precis som alla andra, när man väl lär känna dem. Men samtidigt har jag själv inte varit så aktiv när det gäller att ta kontakt med Erasmusstudenterna hemma i Bochum. Så jag ska nog egentligen inte klaga, utan bättra mig när jag kommer tillbaka, skrattar hon.

Annars trivs Na-Rhee bra i Sverige och hon förbättrar sin svenska varje dag.

– Jag är inneboende hos en familj i Grimmered. Det är ett område strax utanför Göteborg. Det är jag, föräldrarna och tre barn som bor i huset. Vi umgås då och då i vardagen, lagar mat ihop och så. Oftast pratar de svenska med mig, så jag lär mig en hel del faktiskt. Annars hänger jag och mina kompisar oftast i Linnékvarteren och på Andra långgatan här i Göteborg. Stockholm har jag varit i tre gånger hittills. Staden är väldigt vacker, men jag gillar nog Göteborg bättre. Känslan här är mer alternativ. Det passar mig bra, och Göteborgs filmfestival slår allt!

Na-Rhee Scherfling, Tyskland, studerade Scandinavian Studies i Göteborg vårterminen 2013.

Läs fler intervjuer med Internationella studenter som valt Humanistiska fakulteten i magsinet Study Humanities.

Fotograf: Kristian Sahlberg, Mecka
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?