Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göran Dahlberg, chefredaktör Glänta

Smileydöd

År 1993 startar dåvarande humaniorastudenten Göran Dahlberg ett ambitiöst projekt tillsammans med sina kurskollegor. Glänta – en publikation som ska handla om allt.

Efter några nummer inser de att det blir problematiskt när varje utgåva bör innehålla naturvetenskap, politik, poesi, litteratur och konst utan gemensamma nämnare. Istället omformas publikationen till att i fortsättningen handla om ett enda tema per nummer, som istället angrips från så många olika håll som möjligt.

vad händer när genrer mixas?– Ja, vi ville ta reda på vad som händer när olika teoretiker, författare och konstnärer får attackera ett och samma ämne utifrån deras eget perspektiv. Och vad händer när genrer mixas?

Idag är Göran chefredaktör. Tidskriften utkommer fyra gånger per år och har som mål att låta olika genrer vävas samman.

– Det är ett utmanande och givande sätt att attackera ett ämne. Var finns till exempel det poetiska i filosofin? Hur ser det filosofiska ut i poesin? Först när mixen uppstår blir det intressant. Det är inte så många publikationer som jobbar på det sättet idag.

Och Gläntas ambitiösa ansatser har levt vidare. För ett par år sedan gav de ut Framtidsencyklopedin. Där bad de en mängd olika personer att hitta på nya ord som kan behövas i framtiden.

Smileydöd var ett av förslagen, när ett ord helt enkelt inte längre behövs utan har ersatts av en smiley. Aktuella hen var ett annat. Vilka fler ord samhället väljer att plocka upp i framtiden återstår att se. Under tiden fortsätter Glänta med andra ambitiösa projekt.

Görans utbildning i urval

Idé- och lärdomshistoria, allmän språkvetenskap, praktisk svenska, psykologi samt journalistik.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?