Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Karin Sjöberg, förlagsredaktör

År 2012 gjordes en intervju med Karin Sjöberg för magasinet TIO om de viktiga frågorna, då var hon student på Liberal Arts. Sedan dess har hon gjort praktik och odlat sina kontakter. Idag arbetar hon som förlagsredaktör i Stockholm.

Karin Sjöberg om konflikter

För att förstå varför det ibland går åt helvete för mänskligheten är det bra att läsa lite allt möjligt. Det är Karin Sjöberg övertygad om.

– Det som jag är mest nyfiken på just nu är konflikter och själva kärnan i dem. Vad är det som egentligen får människor att bli så förbannade att de startar krig mot varandra? Börjar man sedan kolla bakåt i historien kan man se hur många konflikter det är som faktiskt upprepar sig. Det är lika tragiskt som intressant och även om historien kanske inte kan ge svar på allt så finns där en hel del att lära av. Även om man får vara vaksam på vem som skrivit historien man lär av, och vilka motiv som funnits bakom.

Varför går det åt helvete för mänskligheten ibland? Hennes fascination för konflikter har funnits länge och tilltog i våras under en kurs på Palmeakademien. Utbildningen bestod till stor del av mänskliga rättigheter med besök på bland annat Kofi Annan Foundation i Genève, och organisationer som FN och Röda korset. Det gav mersmak till att börja läsa ytterligare och mer brett.

– I framtiden skulle det vara intressant att syssla med medling, förhandling eller att jobba med kulturella relationer ur ett globalt perspektiv. Att verkligen få chansen att gräva fram den egentliga orsaken till varför människor bråkar med varandra. I konflikter och bråk är folk upprörda och det finns massor av missuppfattningar och feltolkningar i varje konflikt. Helt plötsligt kan två folkgrupper från olika kulturer börja hata varandra utan att vara personligen inblandade i konflikten. Och med hjälp av retorik, politik och propaganda har det piskats upp en hatisk stämning mellan grupperna som kan vara svår att lösa. Samtidigt finns det kulturella och spårkliga skillander man måste var medveten om när man ser på hur man ska jobba med konflikter. I en djupt rotad konflikt finns sällan någon enkel lösning.

Men missuppfattningar och konflikter finns det även gott om på hemmaplan.
– Ibland märker jag att folk är kritiska och har fördomar kring de humanistiska ämnena. De kan inte förstå varför man till exempel ska läsa filosofi för att syssla med politiska konflikter. Men då har de dålig koll. Filosofin är viktig för att kunna delta i diskussioner, argumentera och veta hur vi belägger våra åsikter. Ska till exempel en diplomat bidra till att lösa en konflikt, då känns det väl ganska tryggt om han eller hon förstår hur parterna i konflikten försöker argumentera?

Filosofin är viktig för att kunna diskutera och argumentera

Under 2011 gjorde Svenskt Näringsliv ett utspel där de ansåg att studenter inom humaniora borde få sänkt studiebidrag och höjda studielån. Allt enligt motiveringen att deras utbildning inte lönar sig på samma sätt som andra utbildningar. Debatten blev het och pågick i de flesta av landets medier.

– Det där är också ett stort missförstånd som det blivit bråk kring. Det kanske är enklare att sätta en nyutbildad ekonom i arbete direkt efter examen, men man kan inte be en nyutbildad humanist att direkt gå ut och medla i konflikter. Ett sådant arbete kräver mycket livserfarenhet utöver ens utbildning. Det går inte att marknadsanpassa alla humanistiska utbildningar på samma sätt som ekonomiska eller tekniska, men måste det betyda att de har ett lägre värde?

Idag läser Karin sista året på kandidatprogrammet Liberal Arts, en tvärvetenskaplig utbildning där klassiska humanistiska ämnen möter naturvetenskapliga. Hon ser potential i blandningen av olika ämnen.

– Användningsområdet blir större när man läser brett och tvärvetenskapligt. Kunskapen jag lär mig här kommer jag att kunna använda både nationellt och internationellt, men även inom mängder av olika områden. Genom att även plugga språk breddar jag min kompetens ytterligare.

Till vardags är Karin Sjöberg aktiv i SSU och andra föreningar. För några år sedan startade hon tillsammans med kurskamraterna på Liberal Arts upp en studentgrupp för det nystartade kandidatprogrammet. De har sedan dess anordnat välbesökta gästföreläsningar, skrivargrupper och andra studentarrangemang.

– Jag tänkte att om man ska jobba med konflikter och kultur är det bra att prova på lite allt möjligt. Därför är jag med i föreningarna och håller i gästföreläsningar. Det skadar ju inte att få lite perspektiv på saker och ting i alla fall.

Hur gick det sedan?

Vad har hänt sedan vi hördes av senast?

– Idag jobbar jag som förlagsredaktör på En bok för alla i Stockholm. Då förlaget bara består av två personer är min roll som förlagsredaktör mycket bred. Grunden i allt vi gör är ju att ge ut böcker, så detta arbetar jag mest med. Det innebär att hålla ihop produktionen med planering och genomförande, kontakter med formgivare, författare, agenturer, andra bokförlag, tryckerier med flera. Men det innebär också att hela tiden leta nya titlar att ge ut! Därför får jag läsa och hålla koll på bokmarknaden vilket aldrig slutar vara lärorikt. När böckerna är färdiga ska de säljas och marknadsföras och detta arbetar jag också med.  Nästa år fyller förlaget 40 år, det innebär givetvis massa roliga projekt!

Vad är nyckeln till ett sådant jobb?

– Efter min utbildning i Liberal Arts (examen 2014) läste jag bland annat en termin Kvalificerad arbetspraktik för humanister på Göteborgs universitet.  Jag gjorde min praktik på Weyler förlag, detta gav mig kontakter och erfarenheter att kunna söka mig vidare.

– Mina språkkunskaper, min sociala förmåga och nyfikenhet i kombination med en gedigen utbildning har i kombination varit framgångsrikt. Men jag skulle säga att social förmåga är en av de viktigaste förmågorna inte minst eftersom det ger en kontakter, en av de viktigaste sakerna för att få jobb. Parallellt med studierna har jag har engagerat mig i föreningar och andra sociala sammanhang vilket jag är övertygad om har gett mig större möjligheter till att se var jobben kan finnas, vilka typer av jobb som finns och vad som skulle passa mig. Jobb inom turism, restaurang och IT och Telecom både före och under studietiden har ytterligare gett mig verktyg att ta mig fram på arbetsmarknaden.

Har du några råd till en nybliven student?
– Om jag ska ge några råd skulle det vara:

  • Fundera noga innan du väljer en utbildning, hitta ett mål med studierna så att du har något att fokusera på. Eftersom de teoretiska humanistiska utbildningarna både lägger grund för forskning och för arbetsliv krävs det mycket eget engagemang från studenten själv.
  • Satsa på språk! Det är relevant inom precis alla yrken och det ger en ett rejält försprång.
  • Gör praktik och fråga någon som jobbar inom den bransch du är intresserad av eller någon som har koll.
  • Odla dina kontakter. Man vet faktiskt aldrig vem som visar sig sitta på kunskap och kontakter, håll ögonen öppna och var inte rädd att be om hjälp och råd från de som redan gjort det du själv vill göra. Det går snabbare då, än att försöka lista ut allt helt själv!

 

– Även om jag gjort många olika saker så har de ändå hållit någon form av stringens. Nu när jag har en fast anställning inom en svår bransch en bra bit innan jag är 30 år inser jag att jag nog gjort mycket rätt längs vägen. Och glöm inte att ha kul under tiden, annars tappar man lusten!

Karins utbildning i urval

Kandidatprogrammet Liberal Arts, praktik på en internationell NGO i Berlin, praktisk filosofi, franska, tyska och mänskliga rättigheter, kursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning (Weyler förlag).

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2019-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?