Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Persson om arkeologi

Intervjun gjordes för magasinet TIO om de viktiga frågorna (2014).

Berättelser mitt ibland oss

När de flesta hör talas om arkeologi tänker de nog på faraonernas Egypten och Romarriket. Men ämnet är bredare än så. Maria Persson är doktorand i arkeologi och arbetar med samtidsarkeologi. Hon fascineras av händelser och männ­iskoöden som utspelar sig i modern tid.

– Jag gör en avhandling om hur man med ett arkeologiskt perspektiv, alltså genom att studera det materiella, kan få kunskap om vår egen tid.
Samtidsarkeologi använder arkeologiska metoder och precis som inom all arkeologi är fynden viktiga. Men eftersom jag forskar på händelser som utspelar sig i modern tid så finns det ju självklart andra källmaterial förutom de saker man hittar i jorden. Människor och tidningsartiklar, till exempel. Jag studerar skriftliga källor och pratar med människor som har erfarenheter av områdena som undersökts.

En av fallstudierna i avhandlingen är Ramneskärsparken i närheten av Uddevalla.
– Mellan 1939 och 1955 bestod Ramneskärsparken av dansbana, tom­bola och kiosk. Nästan som ”Folkets Park", fast utan den politiska tillhörigheten som ofta förknippas med folkparker. Med arkeologiska metoder undersöker jag parkens utformning, vilka föremål som fanns där och hur människorna umgicks. Att gå till folkparken för att festa var lika vanligt som att vi idag går till nattklubbar eller barer. Men idag finns den kulturen inte längre kvar.

Även om Maria nu fokuserar på att bli forskare skulle hon kunna tänka sig att gå tillbaka till jobbet som arkeolog.
– Utbildningen och jobbet som arke­olog är väldigt roligt och intressant.

Marias utbildning i urval

Maria Persson har doktorerat i arkeologi. Hon har studerat arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, historia, ekonomisk historia.

Kurser och program i arkeologi, antikens kultur och samhällsliv samt historia

Maria Persson.  Foto: Kristian Sahlberg, Mecka för GU

Samtidsarkeologi fyller historiska minnesluckor

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?