Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"All denna kunskap - det är som godis"

Barndomsdrömmen var att slå inom breakdance. Istället blev det historia på Göteborgs universitet för Django Taikumer.
– Dansen var på sätt och vis en typisk förortsdröm, att få resa, jobba med showbusiness. Men på den här vägen får jag se ännu mer. Det hjälper mig att förstå samhället.

Höstterminen 2014 började Django Taikumer sin akademiska resa med grundkursen i historia. Då hade han tagit igen gymnasiet på Komvux och märkt att alla de ämnen som funkade bäst på olika sätt berörde historia.

– Det var roligast och det som gick lättast för mig, jag kunde hela den historiska tidslinjen. Men att läsa historia på universitetet var något helt annat. Idag kan jag säga att jag verkligen har en helt annan bild av den.

Historia på gymnasienivå handlar om att förstå och ta till sig större förlopp och skeenden. På universitetet fördjupas processerna, man går in på detaljer och får verktygen som behövs för att kunna problematisera kunskapen och jobba på olika sätt.

– Det var en helt ny värld för mig. Jag kommer inte från en akademisk bakgrund och har ingen akademiker i släkten. Det gjorde det dubbelt så svårt. Jag var dels tvungen att ta till mig ämneskunskapen som alla andra, dels försökte jag lära mig alla verktyg, hur man skriver och förstår akademiskt språk, använder fotnotssystem och källor.

"Jag kommer inte från en akademisk bakgrund och har ingen akademiker i släkten. Det gjorde det dubbelt så svårt."Med facit i hand tänker han att det i mångt och mycket är det grundkurser handlar om: att förstå vad som förväntas av en vid akademiska studier. Han är glad över att han var bra på att fråga och be om hjälp.

– Efter ett tag förstod jag att bollen ligger i mina händer. De vill att jag ska styra, att jag ska vidga mina perspektiv och problematisera. När man väl förstår så är det en sån power. Det är en magisk grej när man plötsligt lyckas ta till sig en komplicerad text som från början inte gick att förstå. Det är som att avkoda ett system. Jag gillar det, att få tänka till och läsa mellan raderna.

Historia är en bra ingång

Den här terminen växlar Django mellan jobb och B-uppsatsen som har dragit ut lite på tiden. Han säger att han är bäst på det muntliga; att ta del i seminarier och hålla presentationer. Situationer där det gäller att sticka ut hakan och ha en egen åsikt.

– Jag har passion och vilja, det andra kan man lära sig. All denna kunskap, det är som godis. Det är så himla häftigt när man börjar lära sig mer och se samband. Saker blir levande på ett annat sätt med kunskap.

Han känner att historia är en bra ingång till vad han än vill bli. Det är brett och går igen i mycket. Han dansar fortfarande och kan till och med märka att det förändrat hans dansstil.

– Jag tycker att mina solon har blivit mer sammansatta. Uppsatsskrivandet kanske har förbättrat min känsla för komposition, säger han med ett skratt.

Planen är att ta en kandidatexamen i historia. Han har redan läst arkeologi och funderar på att även komplettera med arkivkunskap. Kanske hamnar han inom värdskap på ett museum. Eller så läser han pedagogik och blir lärare.

– Det här med vart man vill i arbetslivet, det löser man inte över en natt. Men jag har viljan. Det krävs bara arbete, sen är jag där. Jag är svensk rom och vill gärna vara med och arbeta för positiva förebilder. Jag vill visa att du kan ha din kultur och ditt språk men ändå satsa på att komma långt i samhället. Det är det som är framtiden och den är vår. Du kan skapa det liv du vill.

TEXT: CECILIA KÖLJING

FOTO: ANDERS SIMONSEN

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-10-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?