Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi talar kanske 30 olika språk i klassen

För bara några veckor sedan började Karl Stäringe plugga vid Göteborgs universitet. Eftersom han tog studenten från Uddevalla gymnasieskola i juni, har han gymnasietiden i färskt minne och kan jämföra med hur det är att läsa på universitetet.

Från samhällsprogrammet på gymnasiet till internationella språkprogrammet på universitetet är det ett rätt så stort kliv. Särskilt som Karl, liksom många andra gör, flyttat hemifrån samtidigt som han påbörjat sina universitetsstudier.

Får ta större ansvar

Det han först kommer att tänka på är annorlunda i hans nya liv, är att han måste ta ett så mycket större ansvar.

– Du måste ha självdisciplin. Du klarar inte av det om du inte är motiverad. Då kan du lika gärna gå hem, säger Karl. På gymnasiet får du så mycket riktlinjer hela tiden, här måste du tänka själv – lärarna gör det inte åt dig, de har annat att göra. På gymnasiet kan man känna att ingen annan i klassen bryr sig, men här på universitet är de andra lika motiverade som jag. Annars stannar de inte alltför länge.

Nu när han ska gå på en föreläsning så läser han på inför den. På gymnasiet var det tvärtom, där läste han på efter en lektion.

– Det är viktigt att veta att det är ett så stort ansvarstagande på universitetet, man måste vara beredd på att ta det steget. Speciellt när man flyttar hemifrån samtidigt. Då har du ju inte någon hemma heller som kan tjata på dig.

Passionerade lärare

När det gäller lärare tycker han inte att kontakten är lika nära som på gymnasiet, eftersom det är så stora klasser. I hans klass är de 89 studenter, uppdelade på fyra grupper med olika språkinriktning. Föreläsningar har hittills hållits mycket i storklass, med alla 89 tillsammans.

– Men lärarna känns mer passionerade i det de gör. De vet vad de snackar om, och är lite roligare på lektionerna, får folk att hänga med och inte tappa fokus. Det är skillnad från gymnasiet.

Vill bli diplomat

Karl har valt internationella språkprogrammet med spanska som inriktning.

– Jag vill bli diplomat, jag vill gärna jobba utomlands och kunna hjälpa folk.

Inte minst för att han är språkintresserad, tyckte han att den stora välkomstfesten för årets studenter var fantastisk.

– Det var maffigt, det var riktigt kul! Speciellt som jag är så intresserad av människor från hela världen. Jag har läst lite kinesiska och jag träffade till exempel kineser på festen och kunde testa mina språkkunskaper.

Många nationaliteter

Åldersvariationen i Karls klass är stor, ungefär från 18 till 40 år, det är också en ny erfarenhet. Det är en jämn mix mellan tjejer och killar, och många nationaliteter. I grunden måste alla förstå svenska och engelska för att utbildningen ska fungera.

– Men vi talar kanske 30 språk i klassen, många talar många språk och har läst språk länge: kurdiska, turkiska, kinesiska, olika hinduspråk och japanska och många fler. Vi har en så stor mångfald i klassen och det är väldigt roligt!

Flytta hemifrån

Att det blev just Göteborgs universitet för Karl har flera orsaker. Han är från Henån på Orust och kan pendla hem till sina föräldrar på helgerna, han kände sig redan hemma i Göteborg, men kanske allra viktigast, han hade möjlighet att få en bra bostad i Göteborg.

– Plus att jag gillade internationella språkprogrammet, såklart!

Nu bor han i en enrumslägenhet som sitter ihop med en villa hos någon han känner sedan tidigare.

– Det är hur bra som helst, och billigare än vad många andra har det. Jag har haft en lätt övergång in till studentlivet, och samtidigt fått lära mig att köpa min egen mat och hålla budget.

Redan innan han började studera fick han höra att extrajobb samtidigt med studierna inte är att rekommendera.

– Jag håller med om det. Det är ett fulltidsarbete att studera heltid. Jag har haft sommarjobb, men jobbar inte vid sidan av studierna, jag hinner inte det.

Det är jättemysigt på Humanisten

Innan Karl började på Göteborgs universitet nu i september visste han inte ens var Humanisten låg, byggnaden där han nu studerar. Han hade hört av en gymnasielärare att det var ett gammalt tråkigt funkishus bara.

– Men jag tycker det är jättemysigt. Förläsningssalarna är väldigt rena, det är en bra miljö och fräschare än gymnasiet. Det känns att det är mer moget folk som är på universitetet.

Motivation är nyckeln till allt

Han kände ingen som gått språkprogrammet sedan tidigare och hittade programmet helt nyligen.

– Jag, min mamma och min studievägledare hittade det. Det lät som det skulle vara precis vad jag ville göra så jag körde på det. Språk är min grej. Jag har rest till Spanien med skolan och studerat i Spanien. Det är en av anledningarna till att spanska är mitt språk nu. Jag tycker att den spanska atmosfären är så attraherande.

Karl är väldigt optimistisk inför sin universitetsutbildning.

– När jag väl får igång min motivation – och det är som att trycka på en knapp – då är det kul! Då är det väldigt kul. Då stannar jag inte. Motivationen är nyckeln till allt.

Karl Stäringe
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2013-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?