Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Katarina Isaksson: "Läsa kurser är grymt!"

Katarina inser att hon inte hade kunnat få en sådan här examen på något annat sätt än med kurser: en dubbel kandidatexamen med kombinationen teater och engelska. Sina uppsatsämnen har hon kunnat styra in på sitt eget stora intresse.

– Läsa kurser är grymt! För mig har det varit en sådan möjlighet, säger Katarina Isaksson. Jag visste inte att man kunde plugga ihop till en kandidatexamen med enstaka kurser. Och det har varit så intellektuellt stimulerande!

Hon läser en fördjupningskurs i teaterstudier och skriver sin andra C-uppsats. Den första skrev hon hösten 2013, i engelska med inriktning litteratur.

Läste dramatik

Katarina är från Uppsala, där hon började med teater på gymnasiet. Sedan läste hon teater på en folkhögskola i Falkenberg, stannade kvar i staden och började jobba.

– Men jag visste att det fanns kurser i dramatik på universitetet och 2006–2007 läste jag grundkursen A och B i dramatik vid Göteborgs universitet, det som idag heter teaterstudier.

Tuff kurs men kul

Efter att ha jobbat några år började Katarina läsa nederländska 2011. Hon hade holländsk pojkvän och funderade på att flytta till Holland. Men holländska lades ner på universitetet och med pojkvännen tog det slut.

– Jag ville ha papper på ett helt språk och sökte till engelska. Där kom jag in, trivdes och tyckte wow, det här var jättekul. Tuff kurs, men det var nog det jag gillade, säger Katarina.

Frilans på teater

Det har mest blivit jobb bakom scenen, även om det händer att hon skådespelar. Sedan våren 2013 har hon frilansat som scenmästare, bland annat på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. En scenmästare gör allt möjligt praktiskt arbete.

– Det kan vara att fixa fika, ställa fram rekvisita och sköta ljuset. Jag har kontakten med personalen, med skådespelarna och med publiken.

Shakespare i uppsatser

Katarinas studievägledare rådde henne att fortsätta en termin till för att kunna plocka ut en dubbel examen.

– Jag hade inget jobb den här terminen så jag tänkte, "nu kör jag all in". Snart ska jag plocka ut en dubbel kandidatexamen.

Med rätt val av ämnen i sina C-uppsatser kunde hon dessutom fördjupa sig i ett av sina stora intressen: Shakespeare.

– Min C-uppsats i engelsk litteratur skrev jag om Iago i Othello och Joker i Batman: The Dark Knight. Nu i C-uppsatsen i teater fokuserar jag på Shakespeares narrar och buskis. Den här examen hade jag inte kunnat få på något annat sätt och jag vet inte hur jag annars hade fått nörda in på Shakespeare så här.

Öppnat nya möjligheter

När Katarina blir färdig kommer hon att jobba.

– Jag ska se vart vägarna för mig, fortsätta som frilansare i tea- terbranschen. När jag har en period utan jobb kan jag antingen gå vidare på masternivå, eller dra åt lärarhållet. Om teaterbranschen sviker så har jag de trådarna att hålla mig i.

C-uppsatserna har fått henne intresserad av själva skrivandet.

– Skriva manus kanske? Nu känner jag att jag skulle klara det. Det viktiga för mig är att hela tiden gå framåt och vara vaken för de nya möjligheter som finns för mig.

Katarina Isaksson

Katarina arbetar nu som scenmästare

Hallands Nyheter har uppmärksammat Katarina Isaksson i ett reportage.

Läs artikeln från 2015-03-03 (hn.se)

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2015-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?