Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Katja Riis Eilertsen om El Sistema

För två år sedan flyttade Katja Riis Eilertsen från Oslo till Göteborg som utbytesstudent. Planen var att läsa musikvetenskap och sedan åka tillbaka. Istället fann hon kandidatprogrammet Kultur och bestämde sig för att stanna kvar i Göteborg tillsammans med pojkvännen och sin fiol.

Under en föreläsning om entreprenörskap kom hon i kontakt med processledaren Malin Aghed, som jobbar på musikskolan El Sistema på Hisingen.

– Det var en riktig aha-upplevelse att få höra om deras verksamhet. I början av terminen var jag ganska ensam, men plötsligt hade jag hittat ett ställe där jag kunde få användning för både min kulturella kompetens och mitt fiolspel.

I orkestern spelar ungarna på hinkar

Musikskolan El Sistema startades 1975 i Venezuela av musikern, kompositören och politikern José Antonio Abreu. Med övertygelsen om att musik kan vara ett stöd för människor som lever i fattiga förhållanden bjöd han in barn- och ungdomsgrupper till en provisorisk replokal i ett garage. Skolan blev snabbt populär och idag finns El Sistema representerat över hela världen. Till Göteborg kom skolan via Gustavo Dudamel, Göteborgssymfonikernas förre chefsdirigent.

– En av ledarna på Kulturskolan i Hammarkullen träffade Gustavo, som själv är tidigare elev på El Sistema. Ledaren bad om råd kring hur man skulle göra för att starta ett eget El Sistema i Göteborg och Gustavo svarade helt kort: ”Let’s make a project”.

Skolans filosofi är att klassisk musik ska vara tillgänglig för alla och att ingen ska behöva känna sig utanför i den musikaliska gemenskapen. Den klassiska musiken lämpar sig extra bra eftersom de stora symfoniorkestrarna kräver många deltagare som lär sig att spela tillsammans.

– Jag tog kontakt med El Sistema i Hammarkullen och erbjöd mig att komma bort och hälsapå. ”Jaja, inga problem. Bara kom hit, du behövs!” svarade de glatt. En kort tid senare fick jag reda på att jag skulle vara med och undervisa en barngrupp tillsammans med två musiklärare. Jag hade ingen erfarenhet av undervisning, men jag tog med fiolen och började spela. Helt plötsligt stod jag där och lärde barnen de sånger somjag själv sjöng och spelade som liten. Och när vi har orkester på onsdagar spelar ungarna på hinkar. Hur kul som helst!

Drömjobbet är att kunna försörja sig på att jobba med kultur

För egen del har Katja nytta av El Sistema på flera sätt. Dels i sin kulturvetenskapliga utbildning om staden och människorna – en av skolans grundtankar är nämligen att använda musiken för att minska segregationen i samhället. Dels för att hon får använda sina kunskaper på fiol som hon spelat sedan hon var nio år gammal.

Idag är hon nyfiken på alla möjligheter som El Sistema faktiskt kan erbjuda henne.

– Skolan finns utspridd i hela världen och jag vill veta mer om vad andra El Sistema-skolor gör för något. Kanske kan jag lära mig någonting som jag kan ta med till Göteborg så att skolan här kan utvecklas ännu mer. Nu har jag sökt och fått ett Erasmusstipendium för att åka till Skottland. Det är inom programmets egen praktikkurs och jag ska besöka musikskolan Big Noise, som bygger på El Sistemas ideologi.

Drömjobbet är att kunna försörja sig på att jobba med kultur. Om det blir på El Sistema eller någon annanstans vågar Katja inte svara på idag.

– Det känns i alla fall som att det finns en väldigt stor potential i El Sistema. På samma sätt känns det som att jag själv har en stor potential på skolan. Jag har några år kvar att plugga men snart hoppas jag kunna jobba som musikpedagog eller processledare på El Sistema. Helst i några olika länder.

Katjas utbildning i urval

Kulturstudier, musikvetenskap, musikteater, estetiska studier och kandidatprogrammet Kultur.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?