Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hitta sitt eget tempo

Livet som student behöver varken vara fattigt eller innebära sena nätter framför böckerna. Matilda Sahlin pluggar idéhistoria, målar tavlor och trivs bra med att plugga.

–Jag gillar att vara student. Nu har jag studerat i två år och det här livet passar mig bra.

Efter studenten jobbade Matilda till och från under ett år. Sen sökte hon in till universitetet.

– Det kändes skönt att inte gå direkt från gymnasiet till universitetet. Jag behövde göra något annat ett tag för att bli sugen på att studera igen. Nu trivs jag bra. Det är ett annorlunda tempo när man pluggar än när man jobbar. Man anstränger sig på ett annat sätt.

Vande sig snabbt

Skillnaden mellan gymnasiet och universitetet var stor, men det tog inte lång tid att vänja sig.

– Jag har inte föreläsningar varje dag. Det gör att jag får ta mitt eget ansvar för mina studier på fritiden. Varje utbildning har sitt eget schema, men visst är det ett helt annat sätt att plugga på än gymnasiet.

Den här terminen läser Matilda idéhistoria som fristående kurs. Hon är intresserad av kultur och har snart samlat ihop till en examen i konst- och bildvetenskap. Om några år vill hon arbeta med att skriva eller att hjälpa till på ett konstmuseum.

– Vissa kurser är kanske enklare än andra att sätta sig in i. Men egentligen är det aldrig något problem. Efter en vecka har man kommit in i ämnet och hittat sitt tempo.

Att plugga i en större stad är också skönt. I Göteborg finns alltid något att göra och det är enkelt att hitta ställen att plugga på.

– Ska vi fika hamnar vi oftast på Da Matteo på Magasinsgatan, där är det lagom mycket folk. Vi har provat på flera olika ställen men för mig funkar det bäst att plugga på café. Jag trivs bäst när det är rörelse runt mig. Utöver föreläsningarna brukar jag plugga någon timma per dag under en normal vecka. Har vi tenta blir det betydligt mer.

Funderar på att jobba extra

För att dryga ut studentkassan bor Matilda fortfarande hemma hos sina föräldrar. På så sätt har hon sluppit att ta studielån.

– Det har fungerat bra att bo kvar hemma. Just nu arbetar jag inte, men funderar på att börja jobba extra på stället jag jobbade på i somras. Det var ett äldreboende i skärgården, på Styrsö. Jag trivdes bra där och det är skönt med extrapengar.

Men som student hinner man med mycket annat förutom att plugga och jobba.

– Tillsammans med några vänner har jag startat en studiecirkel via ABF. Vi är minst tre stycken som träffas varje måndag för att måla. I studiecirkeln får vi bidrag till penslar, färg och annat material som vi behöver. Hur kul som helst!

Matilda Sahlin
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2013-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?